Хан: У ЕУ нема места за оне који величају ратне злочинце

© Tanjug / Сава РадовановићЈоханес Хан
Јоханес Хан - Sputnik Србија
Пратите нас
Уочи одржавања комеморативног скупа у Поточарима 11. јула, европски комесар за проширење Јоханес Хан поручио је да у ЕУ нема места за оне који величају ратне злочинце, „на којој год страни они били“, те додао да се морају поштовати све одлуке међународних судова.

„Коначна пресуда у суђењу Радовану Караџићу затвара случај једног од најтрагичнијих догађаја у недавној европској историји“, одговорио је Хан на једно од посланичких питања, преноси „Аваз“.

Поновио је да Европска комисија у комуникацији са босанскохерцеговачким политичким лидерима редовно истиче да они морају бити пример у поштовању одлука међународних трибунала, те нагласио да они треба да се уздржавају од било каквих изјава или дела која би могла да доведу под сумњу питање независности процеса, пренео је Танјуг.

Такође, како је рекао Хан, они морају да избегавају и да осуђују било какве иницијативе које би могле да повећају тензије, а „све државе се морају једнодушно обавезати и то показати речју и делом да су опредељене за превладавање прошлости тако што ће радити на помирењу и решавању отворених питања и у овој области много пре него што уђу у ЕУ“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала