Крах симбола немачког богатства најављује глобални лом

© AP Photo / Natasha LivingstoneДојче банка
Дојче банка - Sputnik Србија
Пратите нас
Када и традиционално стабилне институције попут „Дојче банке“ упадну у невоље, то је сигнал да је светски финансијски систем пред великим проблемима, рекао је инвеститор Џим Роџерс за РТ.

Немачка инвестициона банка, 15. по величини на свету, започела је процес отпуштања хиљада запослених, као део програма реорганизације вредног 8,3 милијарде долара. Очекује се да ће без посла остати око 18.000 радника, а на крају процеса чак 74.000 до 2022. године. 

Тај потез већ је утицао на вредност деоница банке, која је пала за четири одсто.

„Финансијски систем је у проблемима, а ово је само један знак. Ово се већ десило приликом претходних криза тридесетих, шездесетих и деведесетих година прошлог века“, рекао је Роџерс.

Према његовим речима, централне банке широм света довеле су каматне стопе до суманутих нивоа, а сада сви морамо да платимо цену за то.

Случај „Дојче банке“ је доказ да и стабилне и чврсте банке могу да упадну у велике проблеме ако почну да издају спекулативне зајмове.

© AP Photo / Michael ProbstСедиште Дојче банке у Франкфурту
Крах симбола немачког богатства најављује глобални лом - Sputnik Србија
Седиште Дојче банке у Франкфурту

Потрес у „Дојче банци“ не значи да она неће преживети, сматра Роџерс. Ипак, он додаје да банка више никад неће бити иста и да је овде реч о озбиљној кризи која ће имати последице по читав финансијски систем.

Слично се већ десило са банкама које су пропадале када то нико није очекивао, попут „Леман брадерса“ 2008. или „Бритиш норт рок банке“.

„Сада се све поново дешава. Ако одете у Скандинавију, видећете банке које су присутне годинама, а сада су у невољи. Ово је само знак времена, а прави проблеми нас тек чекају“, сматра познати инвеститор.

Роџерс ипак не предвиђа скори крај „Дојче банке“, јер иза ње стоји Влада Немачке. Сломови попут слома „Дојче банке“ потпуно су непредвидљиви, а управо то је најчешће тренутак у којем се дешавају и глобални финансијски потреси.

Ако би се „Дојче банка“ распала, то би било изненађење. Последица би био пад целокупног глобалног тржишта, сматра амерички стручњак и додаје да би то створило „грудву снега за којом би кренуо и низ других банака“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала