Од јесени струја подморским каблом између Црне Горе и Италије

Енергија Спутњика с Јелицом Путниковић
Енергија Спутњика с Јелицом Путниковић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Завршено је полагање подморског електроенергетског кабла између Црне Горе и Италије. Старт и пренос струје у оба смера најављен је за јесен ове године.
Енергија Спутњика: Од јесени струја подморским каблом између Црне Горе и Италије

Ова струјна „морска веза“ део је Трансбалканског коридора, високонапонског 400-киловолтног далеководног система, који креће у Румунији и кроз Србију и Босну и Херцеговину стиже до Црне Горе. Стручњаци истичу да је реч о инфраструктурном повезивању Балкана и Европске уније, које ће обезбедити енергетску безбедност земљама на траси, али их и учинити регионалним енергетским чвориштем. Конкретно, то значи да ће те земље, као и њихови суседи, који су произвођачи електричне енергије, трговци и потрошачи исте — имати сигурну испоруку.

О томе докле се стигло са изградњом Трансбалканског коридора, колики је његов значај за земље које су на његовој траси и за суседне електроенергетске системе, али и за Србију, у данашњој „Енергији Спутњика“ Јелица Путниковић разговара са Небојшом Вучинићем, руководиоцем Центра за развој Електромреже Србије АД и председавајућим Регионалне групе за развој Европске асоцијације преносних система.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала