Гваидо хоће да преговара

© AP Photo / Leonardo FernandezЛидер опозиције Венецуеле Хуан Гваидо на протесту у Каракасу
Лидер опозиције Венецуеле Хуан Гваидо на протесту у Каракасу - Sputnik Србија
Пратите нас
Венецуеланска опозиција саопштила је да ће учествовати на преговорима са властима земље у Барбадосу, наводи се у изјави тима Хуана Гваидоа, објављеној на Твитеру.

На Барбадосу ће представници власти и опозиције одржати разговоре под покровитељством Норвешке, како би покушали да пронађу решење за актуелну политичку кризу у земљи.

„Учествоваћемо на састанку“, наводи се у изјави.

„Немамо много времена... Сваки дан се ситуација погоршава. Одлука треба да се донесе одмах... Наш главни мотив је да се стане на крај патњи Венецуеланаца. Због тога ћемо наставити да радимо док то не постигнемо“, истиче се у објави.

​Лидер опозиције Хуан Гваидо, који се прогласио за председника, рекао је да било какви разговори морају да воде ка трајном решењу кризе и да не смеју да служе Социјалистичкој партији актуелног председника Николаса Мадура да — „купује време“.

Министар инфорамција Хорхе Родригес поставио је на Твитер саопштење Владе Норвешке — да ће разговори бити одржани ове недеље, али његова канцеларија није желела да коментарише ту информацију.

Многи припадници опозиције сумњају у дијалог, с обзиром на то да су се ранији напори завршили без договора, а критичари председника Николаса Мадура виде разговоре — као тактику одуговлачења.

Застава Венецуеле на улици у Каракасу - Sputnik Србија
Венецуела: Захвални смо Русији за помоћ у тешким временима

Председник Венецуеле Николас Мадуро је у петак бранио дијалог под покровитељством Норвешке, док је Гваидо истог дана рекао да никада неће бити добар тренутак за посредовање са „отмичарима, прекршиоцима људских права и диктаторима“.

Ситуација у Венецуели напета је од јануара, када се лидер опозиције Хуан Гваидо незаконито прогласио за привременог председника. Вашингтон и његови савезници подржали су Гваида и позвали председника Николаса Мадура да се повуче. Сједињене Америчке Државе такође су заплениле венецуеланску нафтну имовину вредну милијарде долара.

Мадуро је, заузврат, оптужио Сједињене Америчке Државе да покушавају да организују пуч, како би поставиле Гваида за своју марионету и како би преузеле природне ресурсе Венецуеле. Русија, Кина, Куба, Боливија, Турска и бројне друге земље дале су своју подршку Мадуру, као једином легитимном председнику Венецуеле.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала