Звездица се није истопила: Дачић о учешћу „Косова“ на самиту у Сарајеву

Пратите нас
Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је да не разуме разлоге за недолазак делегације привремених институција Приштине на скуп о сарадњи у Југоисточној Европи у Сарајеву, зато што су услови њиховог учешћа дефинисани Споразумом из 2012. године, уз звездицу и фусноту, јер статусно питање Косова и Метохије — још није решено.

Дачић учествује на састанку министара спољних послова чланица Процеса сарадње у Југоисточној Европи, на којем нема представника такозваног Косова због тога што, како су рекли из привремених приштинских институција — позив председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика је понижавајући зато што такозвано Косово није третирано као друге државе учеснице.

Српски министар је на састанку поставио питање — да ли су позиви послати у складу са процедуром и у складу са договором из Букурешта и да ли су послати од Регионалног савета за сарадњу.

„Нема разлога да не учествују, осим ако БИХ није поступила другачије од онога што је до сада била пракса у процедури, а не верујем да су мењали нешто у односу на оно што се дешавало претходних година“, рекао је Дачић.

Каже и да Србија није против тога да такозвано Косово учествује.

„Али, треба да буде јасно да то питање остаје као статусно нерешено питање и да је чак и ЕУ пронашла систем, терали су да дође до решења — како да такозвано Косово учествује и — пронашли су га. Ако тај начин сада не функционише, онда треба да се види под којим условима ће то да функционише у неком наредном периоду“, додао је први човек српске дипломатије.

Бојко Борисов у Бриселу: Потез који је све изненадио - Sputnik Србија
„Знам ја за Косово“: Бугарски премијер спречио оштру реакцију министарке на изјаве Дачића

Он је подсетио и да је начин како такозвано Косово учествује у регионалним иницијативама — дефинисан Бриселским споразумом.

„У оквиру ове иницијативе, одлуке се доносе уз сагласност свих; и Србија се на министарском састанку у Букурешту 2014. године сагласила да такозвано Косово учествује у овој организацији. Регулисан је и списак организација у којима ће такозвано Косово учествовати, са тачно одређеним начином представљања. Ако се сећате — то је звездица и фуснота“, рекао је Дачић.

У чему је онда проблем, запитао се српски министар.

„Када је донета одлука о регионалном представљању, тадашња самопроглашена председница такозваног Косова, Јахјага, је рекла: ’У реду звездица, али звездица ће да се истопи‘. То је разлог. Неко сматра да се звездица истопила“, каже Дачић.

Министар спољних послова Србије истиче — да нови договор није постигнут.

„Или га имамо или га немамо“, каже Дачић и напомиње да ово није први пут да се представници привремених институција Приштине овако понашају.

Додао је да је договорено и да се не помињу државе, него учеснице, да би се изашло у сусрет, па да и такозвано Косово може да учествује, а да Србија при томе не пређе линију, имајући у виду да је то и даље — нерешен проблем.

Како је навео, ни испред њега не пише Ивица Дачић, него — Београд; нема застава у просторијама где се одржавају састанци, па му стога није јасно — зашто Приштина не учествује на данашњем скупу.

Подсетио је и да је постигнут договор да, после БиХ, такозвано Косово председава овом иницијативом.

„Ако они неће да председавају, под условима под којима су и ушли у иницијативу, како неко може да очекује да ми учествујемо следеће године на том састанку? Овде се поставља само питање — да ли договоре које постижемо, постижемо само ради реда, а сутра ћемо да се правимо луди, као да то нисмо ни договорили; или постижемо договоре да бисмо стабилизовали ситуацију и омогућили да ово функционише?“, упитао је министар Дачић.

Ово је више питање демонстрације односа према БиХ, која не признаје самопроглашену независност такозваног Косова ни њихове пасоше, сматра Дачић и закључује да ово што се данас десило — представља још једну потврду да, што пре, треба наћи решење питања Косова и Метохије, јер ствари неће моћи да функционишу без проблема.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала