Лавров: Озбиљне понуде се дају дипломатским путем, а не преко Фејсбука

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров коментарисао је на конференцији за медије након састанка Министарског савета ОЕБС-а идеју украјинског лидера Владимира Зеленског да у Минску одржи састанак на највишем нивоу уз учешће Украјине, Русије и Сједињених Америчких Држава.

Лавров је рекао да су за потребе решавања украјинске кризе формирани постојећи формати — контакт-група, на којој учествују Кијев, Доњецк и Луганск уз подршку Русије и ОЕБС-а, и Нормандијски формат, који су заједнички аутори и самих Минских споразума, укључујући и Споразум о успостављању контакт-групе за директни дијалог између сукобљених страна.

Он је истакао да је формат решавања ситуације преко механизама Нормандијске четворке и Минске контакт-групе одобрио Савет безбедности УН, што је непосредни инструмент који међународна заједница треба да користи.

„Други предлози вероватно имају право на постојање, али ћу нагласити најважније — нагласак треба да буде на директном дијалогу. То је срж Минских споразума“, истакао је Лавров.

„Када се ради о озбиљним понудама, оне се дају прво дипломатским путем, а не јавно преко „Фејсбука“. Али ми смо спремни да разматрамо конкретне предлоге који ће помоћи да се реализује резолуција Савета безбедности која је одобрила Минске споразуме, а не да мењамо ову резолуцију и саме Минске споразуме“, објаснио је руски министар спољних послова.

Зеленски је 8. јула упутио предлог председнику Русије Владимиру Путину да размотре у Минску ситуацију у вези са Кримом и Донбасом уз учешће лидера Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Немачке и Француске.

Кремљ је коментарисао да ће идеја украјинског председника бити размотрена.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала