Британски амбасадор у САД поднео оставку после скандала

© AFP 2023 / ALEX WONGКим Дерок
Ким Дерок - Sputnik Србија
Пратите нас
Британски амбасадор у Сједињеним Америчким Државама Ким Дерок поднео је оставку након скандала са процурелом дипломатском депешом у којој је жестоко критиковао председника САД Доналда Трампа.

„Не верујемо баш да ће ова администрација постати суштински нормалнија, мање дисфункционална, мање непредвидива, мање подељена, мање дипломатски неспретна и неспособна“, написао је Дерок у једном од великог броја процурелих докумената, а који се односе на период од 2017. године до данас.

Британски Форин офис није оспорио аутентичност ових докумената, али је навео да њихово објављивање представља „штетно понашање“ и да јавност очекује да дипломата пружи искрене процене политике у земљи где службује.

Председник Доналд Трамп је Дерока назвао „глупим“, након што је британски дипломата описао Трампа као — „неспособног и некомпетентног“.

Трамп је пре тога изјавио да више не жели да сарађује са амбасадором Дероком.

Британски естаблишмент се из петних жила трудио да умањи штету насталу цурењем поверљивих докумената британског амбасадора у САД, у којима је он жестоко критиковао Доналда Трампа. Упркос свему, јасно је да се већи део тог истог естаблишмента — слаже са свиме што је речено у документу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала