Бугарска и Северна Македонија заједно обележавају Ћирила и Методија

© AP Photo / Valentina PetrovaЗоран Заев и Бојко Борисов
Зоран Заев и Бојко Борисов - Sputnik Србија
Пратите нас
Северна Македонија и Бугарска су се договориле да заједно обележавају Светог Ћирила и Методија, светог Климента, светог Наума и Цара Самуила, преноси портал „Плус инфо“.

Из прес службе македонске Владе су саопштили да је заједничко обележавање ових личности из заједничке историје предложено у Годишњем извештају Заједничке мултидисциплинарне експертске комисије о историјским и образовним питањима, који су власти у Скопљу и Софији разгледали и прихватили.

„Обе стране се слажу да промовишу договорено и у најкраћем могућем року да усагласе термине око заједничког обележавања. Током сваког официјалног обележавања тих личности, потребна је истина о нашој заједничкој историји, као и да се она јасно означава. Прихватају се заједнички принципи и примедбе о садржају у уџбеницима за пети разред у Бугарској и за шести разред у Македонији“, наводе из македонске Владе.

Захтева се и да Заједничка мултидисциплинарна експертска комисија о историјским и образовним питањима снажно убрза своје активности у вез са значајним темама из заједничке историје Бугарске и Северне Македоније, попут: Гоце Делчева, Илинденског устанка и других питања, како би се постигли резултати до краја 2019. године.

Премијер Северне Македоније Зоран Заев током састанка са бугарским премијером Бојком Борисовим у Познању упутио је позив свом бугарском колеги да обележе другу годишњицу Споразума за пријатељство, добросуседство и сарадњу, који је закључен између ове две земље 1. августа 2017. године.

Очекује се да у октобру обе земље, заједнички, на највишем нивоу обележе 1.005 година од смрти Цара Самуила.

Заев и Борисов сматрају да ће то бити доказ о ефективном остваривању обавеза предузетих од стране обе Владе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала