Естонија упутила протест Русији

© Sputnik / Давид Трахтенберг / Уђи у базу фотографијаГрађани Естоније разговарају са совјетским тенкистима који су ослободили Талин
Грађани Естоније разговарају са совјетским тенкистима који су ослободили Талин - Sputnik Србија
Пратите нас
Естонско Министарство спољних послова позвало је представника руске амбасаде у тој земљи, како би изразило протест због плана да се организује почасна паљба у част ослобођења Талина од фашиста, наводи се у саопштењу Министарства.

Плотуни у част ослобођења естонске престонице планирани су за 22. септембар.

Раније је Министарство одбране Русије најавило свечане догађаје у знак сећања на ослобођење градова СССР-а и Источне Европе. Они ће бити организовани у оквиру припрема за прославу 75. годишњице Победе у Другом светском рату.

Ради се о 11 градова (Одеса, Севастопољ, Минск, Вилњус, Брест, Каунас, Кишињев, Букурешт, Талин, Рига и Београд) који ће се 2019. године придружити свечаностима и шест градова (Варшава, Будимпешта, Братислава, Беч, Праг и Берлин) који ће се придружити 2020. године.

Поглед на Стари град у Талину - Sputnik Србија
„Совјетска окупација“ је начин зараде: Естонија опет тражи компензацију од Русије

Естонија 22. септембра слави Дан отпора. Он је посвећен сећању на владу Отоа Тиефа, која је формирана 18. септембра 1944. године, када су нацистичке трупе напустиле Талин, а четири дана касније расформирана је уласком совјетске војске у естонску престоницу.

Истовремено, на овај дан Естонци незванично славе и ослобођење Талина од фашиста. Ветерани Другог светског рата, који су се борили на страни СССР-а, и већина становника руског порекла, полажу венце и цвеће на споменик Војнику-ослободиоцу, познатом и као „Бронзани војник“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала