На новом руском носачу авиона биће дронови и Су-57

© Sputnik / Олег Ласточкин / Уђи у базу фотографијаЛовац Су-27К на палуби носача авиона "Адмирал Кузњецов" Северне флоте Русије
Ловац Су-27К на палуби носача авиона Адмирал Кузњецов Северне флоте Русије - Sputnik Србија
Пратите нас
Нови концепт носача авиона са гасном турбином за Војно-поморску флоту Русије предвиђа распоређивање на њему беспилотних летелица морнарице, саопштио је директор Државног научног центра „Крилов“ Павел Филипов.

„Разрадили смо концептуални модел вишенаменског носача авиона са гасном турбином малог депласмана реда величине 40 хиљада тона. На броду ће моћи да буде базирано око 40 авиона и хеликоптера, а можда и више“, додао је он.

Филипов није искључио ни размештање на бродовима најновијих руских беспилотних летелица типа „Охотник“, за чије је пројектовање задужен руски произвођач авиона „Сухој“, чији је први лет планиран за 2019. годину.

Осим тога, на носачу авиона могуће је и базирање Су-57.

„Теоретски је могуће сместити одређен број тих авиона на палубу носача, под условом смањене тежине и измене неколико елемената у конструкцији“, објаснио је директор научног центра.

Он је истакао и да Су-57 није авион палубне авијације.

Укупна вредност пројекта новог носача авиона процењује се на 200 милијарди рубаља (око 2,8 милијарди евра), а време изградње је пет година (од тренутка потписивања уговора о изградњи до понирања у воду).

Државни научни центар „Крилов“ чека на закључење уговора са Министарством одбране о изради прелиминарног плана за производњу брода.

Војно-поморска флота Русије тренутно има само један носач авиона, тачније, тешку крстарицу „Адмирал флоте Совјетског савеза Кузњецов“, који је запловио 1991. године. Он је тренутно у процесу модернизације и требало би да почне са радом за две године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала