Путин: Потребно учинити све за технолошки суверенитет Русије

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија мора да гарантује свој технолошки суверенитет и мора да заузме достојно место међу водећим играчима на перспективним новим тржиштима, рекао је руски председник Владимир Путин на заседању о економским питањима.

„Глобална конкуренција за поседовање технологија будућности већ је почела да се одвија, то може јасно да се види. А наш задатак је да, не губећи време, учинимо све како бисмо постали један од лидера; да гарантујемо Русији технолошки суверенитет и достојно место међу водећим играчима на перспективним новим тржиштима“, објаснио је Путин.

Он је нагласио да кључне области високе технологије одређују економију будућности, не само Русије, већ и светске економије уопште. Због своје широке примене, такве технологије могу да обезбеде прави пробој за Русију и да олакшају прелазак на квалитативно виши ниво у најразличитијим гранама индустрије и областима делатности.

„Очекујемо да наше водеће компаније постану прави лидери — технолошки, кадровски, финансијски. Глобално искуство показује да и до 80 одсто успешних истраживања и развоја обезбеђује корпоративни сектор. Са своје стране, држава ће пружити сву неопходну помоћ партнерским компанијама за развој високе технологије“, додао је шеф руске државе.

„Области високе технологије треба активно развијати, а не само да ослушкујемо на ову тему“, додао је Путин на потписивању споразума представника крупних компанија и Владе о развоју високих технологија.

„Потребно је одмах и активно радити“, рекао је председник Русије и изразио је наду да ће се рад на основу докумената одмах покренути.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала