У Русији почела рестаурација „Мајке Отаџбине“ (видео)

© Sputnik / Кирилл Брага / Уђи у базу фотографијаРестаурација споменика "Мајка Отаџбина зове" у Волгограду
Рестаурација споменика Мајка Отаџбина зове у Волгограду - Sputnik Србија
Пратите нас
У Волгограду је почела рестаурација једне од највећих статуа на свету — „Мајка Отаџбина зове“ и у наредних девет месеци ово грандиозно дело биће покривено скелама.

Велика рестаурација обавиће се по први пут у последње 52 године и биће завршена до 75. годишњице победе у Другом светском рату.

Радови на поправци ће се одвијати и изнутра и споља. За рестаурацију су направљене специјалне скеле. Ово је прва таква реконструкција од тренутка постављања овог објекта.

Радови ће се одвијати 24 сата дневно – у свакој смени ради око 75 стручњака. Испоставило се да је рестаурација споменика била неопходна: већ је откривено 12 пукотина од којих су неке представљале претњу за читав споменик и његове посетиоце. На пример, рука која стеже мач, готово да је разбијала бетонску конструкцију. Сада су унутра постављени специјални каблови и сензори. Градитељи тврде да ће споменик моћи да издржи чак и торнадо.

За рестаурацију за обнову спољне површине укупно је издвојено 688 милиона рубаља (око 9,6 милиона евра). Овај део радова требало би да буде завршен до марта 2020. године.

Рестауратори тврде да радови неће сметати посетиоцима који желе да виде овај споменик. Затворена ће бити само платформа за посматрање поред статуе.

На Мамајевом Кургану (брдо изнад Волгограда) налази се меморијални комплекс у част сећања на Стаљинградску битку (од августа 1942. до фебруара 1943), која се одигравала и на овом узвишењу.

Војници на војној паради поводом Дана победе у Другом светском рату на Црвеном тргу у Москви - Sputnik Србија
Путин: Припрема се велика прослава годишњице Дана победе

Ова битка је била одлучујућа у коначној совјетској победи над силама Осовине на источном фронту у Другом светском рату. У време када је била завршена 1967. статуа „Мајке Отаџбине“ је била највиши споменик на свету.

Меморијал је грађен између 1959. и 1967. године и крунисан је великом статуом Мајке Отаџбине. Споменик је дизајнирао скулптор Евгениј Вучетић, а његово пуно име је „Мајка Отаџбина зове!“. Споменик представља жену која је искорачила са подигнутим мачем. Фигура Отаџбине је висока 52 метра, а од стопала до врха мача има 82 метра.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала