Холандски ветерани одлучили да туже државу због Сребренице

© AP Photo / Amel EmricХоландски ветеран
Холандски ветеран - Sputnik Србија
Пратите нас
Група ветерана из холандског батаљона Унпрофора, која је 1995. године чинила део мировних снага УН у зони Сребренице, поново покреће тужбу против Владе Холандије, којом траже враћање части, извињење и исплату симболичне одштете, пренео је холандски дневни лист АД.

Адвокат ветерана Михаел Руперт изјавио је да су холандски војници били послати у „немогућу мисију“.

„Држава је послала те војнике у немогућу мисију и онда их напустила“, рекао је Руперт.

Рупрет је раније рекао да је војницима током тих догађаја у Сребренице нанета велика телесна, психолошка и финансијска штета, а она је нанета и њиховим друштвеним животима.

Пре три године се око 230 ветерана окупило у намери да покрену тужбу против Холандије, али су одустали прошле године када је министарка одбране Анк Бајлефелд најавила истрагу поводом проблема са којима се холандски ветерани из Сребренице и даље суочавају.

Иако министарка и даље води разговоре са радном групом бивших мировњака, известан број ветерана има утисак да се ипак ништа конкретно не предузима, објаснио је адвокат Руперт.

У овом тренутку око двадесет војника намерава поново да покрене тужбу против Владе Холандије, а њихов заступник очекује да ће се групи придружити још око стотину ветерана.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала