Кремљ позива на суздржаност у Ормуском пролазу

© Sputnik / Владимир Вдовин / Уђи у базу фотографијаСпаска кула московског Кремља
Спаска кула московског Кремља - Sputnik Србија
Пратите нас
Кремљ позива све на суздржаност и регулисање ситуације путем дијалога поводом инцидента са британским танкерима у области Персијског залива, рекао је портпарол председника Русије Дмитриј Песков.

Он је додао да Кремљ пажљиво прати све информације о дешавањима у Персијском заливу.

„Сматрамо да би безусловно требало да се осигура слобода пловидбе у Персијском заливу и Ормуском пролазу. То је веома важно и за светску економију и за светску економску конјунктуру. Као и раније, позивамо све на суздржано понашање у Персијском заливу, како се не би погоршала ситуација, као и на решавање свих спорних ситуација путем дијалога“, истакао је Песков.

Претходно се по том питању огласио и заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков, који је рекао да је Москва изузетно забринута због последњих дешавања у Ормуском пролазу, имајући у виду да је ризик од потенцијалне конфронтације све већи.

Подсетимо, власти Велике Британије саопштиле су да су ирански наоружани бродови покушали да пресретну британски танкер пре него што су их отерали бродови Краљевске ратне морнарице. Истовремено, Иранска револуционарна гарда оповргнула је да је дошло до инцидента.

Иран прети осветом још откако је један његов танкер заплењен у Гибралтару прошле седмице. Министарство обране САД није коментарисало догађаје, иако је Пентагон јавио да зна за извештај о покушају иранских бродова да пресретну британски нафтни танкер.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала