Туск: Распад СССР-а био је благослов за Грузијце, Пољаке и Украјинце

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаПредседник Савета Европе Доналд Туск
Председник Савета Европе Доналд Туск - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Савета Европе Доналд Туск изјавио је да распад СССР-а није био највећа геополитичка катастрофа 20. века, већ напротив — то је био благослов.

„Данас, док сам у Грузији, желим да кажем јасно и гласно — распад СССР-а је био благослов за Грузијце, Пољаке, Украјинце и целу централну и источну Европу, али и за Русе“, написао је он на Твитеру.

Подсетимо, председник Русије Владимир Путин 2005. године је рекао да је распад Совјетског савеза био највећа геополитичка катастрофа.

Дванаест година касније, у интервјуу који је дао режисеру Оливеру Стоуну, Путин је појаснио да се након распада СССР-а 25 милиона Руса за једну ноћ нашло у иностранству, у земљи је почео грађански рат, био је потпуно уништен систем социјалне заштите, обустављен рад читавих сектора економије, здравствени систем је био разрушен, војска је била у жалосном стању, а милиони људи су се нашли испод границе сиромаштва.

Совјетски савез је престао да постоји 25. децембра 1991. године, када је председник СССР-а Михаил Горбачов поднео оставку. Томе је претходио споразум, који су 8. децембра потписали лидери Украјине, Белорусије и Русије. Тиме је најављено укидање СССР-а и проглашено је стварање Заједнице независних држава.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала