Васељенска патријаршија увела „харач“ украјинској цркви

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографија"Ујединитељски сабор" у Украјини
Ујединитељски сабор у Украјини - Sputnik Србија
Пратите нас
Митрополит бориспољски и броварски Украјинске православне цркве Антоније изјавио је да Васељенска патријаршија није успела од Украјине да добије цркве које јој је обећао Петро Порошенко, па је одлучила да опорезује епархије Православне цркве Украјине у висини од 4.000 до 20.000 евра.

У програму „Радар“ на телевизији „Њузван“ наводи се да су представници Константинопоља ступили у контакт са новоизабраним председником Владимиром Зеленским како би открили да ли ће он испунити обећања бившег председника Украјине Петра Порошенка о предаји светиња Васељенској патријаршији.

„Нису успели. И (митрополит галски) Емануел је поднео рачун (митрополиту ПЦУ) Епифанију“, изјавио је митрополит Антоније.

Према подацима телевизије, Константинопољ је обавезао цркве ПЦУ да плате од 4.000 до 20.000 евра.

Антоније је објаснио да су представници Васељенске патријаршије израчунали колико епархија поседује Православна црква Украјине и полазећи од тога увела на њих порез.

Према речима митрополита, управо зато је Филарет „подигао џеву“ и иступио из те цркве.

Телевизији је ову информацију потврдио неименовани парох једне од цркава ПЦУ. Према његовим речима, Цариграду би требало да буде исплаћено 28 милиона евра.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала