Ђукановић: Митрополија црногорско-приморска да буде део аутокефалне црногорске цркве

© predsjednik.me / Igor SljivancaninМило Ђукановић
Мило Ђукановић - Sputnik Србија
Пратите нас
Неупитно право актуелне Црне Горе је да крене у операцију обнове аутокефалне „црногорске цркве“ и несумњиво ће је имати, рекао је председник Црне Горе Мило Ђукановић, додајући да је то питање отворено у право време.

„Чињенице могу и морају победити спекулације“, поручио је Ђукановић у интервјуу на „РТЦГ“.

„Питање је само добре организације и истрајности оних који располажу фактима, а верујем да смо показали такав капацитет“, рекао је он, додајући да треба имати јасну стратегију и стрпљење:

„Нисмо ни државу обновили за годину дана, нећемо ни аутокефалну цркву обновити за годину дана. Потребно је направити јасну стратегију, мислим да су сви аргументи на нашој страни. Немам дилему какав ће бити исход ове борбе. Црна Гора ће несумњиво имати своју аутокефалну православну цркву“, казао је Ђукановић.

Он је поручио да причу о продубљивању подела назива манипулацијама, које замагљују суштину и властиту одговорност за дубоку подељеност православног бића Црне Горе.

Циљ је, каже, да се обезбеди јединство у Црној Гори и позива Митрополију црногорску приморску да буде део решења.

„Инспирација за отварање ове теме је покушај помирења. Епилог не видим тако што ћемо сада, наспрам праксе СПЦ, у ЦГ формирати „црногорску православну цркву“ из које ће Црногорци протеривати Србе, а поделе се наставити.“

„Моја политичка мотивација је јасна: да помогнем да изађемо из стања дубоког раскола унутар православног бића Црне Горе. Из тог пројекта ни најмање не искључујем ни Црногорско приморску митрополију ни друге епархије СПЦ у ЦГ, као ни њихово свештенство. Врата су им отворена да буду део овог решења, а не да остану, традиционално, део проблема“, рекао је Ђукановић.

Лидер партије ДПС сматра да би формирање аутокефалне „православне цркве у Црној Гори“ окончало подељеност православних верника:

„Која ће широко отворити врата за све верујуће људе православне вероисповести и која ће свима који су до сада службовали у овој или оној цркви отворити могућност да своје услуге, искуство и знање ставе у функцију тога да се та црква развије и да постане важан ослонац даље друштвене кохезије у Црној Гори“, казао је Ђукановић, додајући и да нема атака на српске националне интересе.

Ђукановић је потврдио да је у његов кабинет, пре неколико дана, коначно стигло и писмо Васељенског патријарха Вартоломеја.

„Оно се појавило 3. јула у нашој амбасади у Анкари. Васељенска патријаршија је одабрала тај пут, а на њему је жиг турске поште од 1. јула. То доста говори и о његовом садржају“, казао је Ђукановић, додајући и да су необичне околности под којима је писмо дошло.

Позабавиће се, каже, садржајем писма.

„И наравно да рачунам на нужност комуникације са Васељенском патријаршијом. Неки прелиминарни кораци су предузети, конкретнији још не, не журим...“, казао је Ђукановић и закључио:

„Много је тонова у писму, који ме упућују на закључак — да је осмишљено у Црној Гори“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала