Мадуро се договорио са опозицијом

© Sputnik / Sergey Guneev / Уђи у базу фотографијаПредседник Венецуеле Николас Мадуро
Председник Венецуеле Николас Мадуро  - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Венецуеле Николас Мадуро је написао на свом налогу на Твитеру да је резултат преговора са представницима опозиције на Барбадосу — споразум о одржавању сталног дијалога.

„Након три дана напетих преговора са венецуеланским опозиционарима — договорили смо се да успоставимо стални дијалог“, написао је Мадуро.

Он је изразио увереност да ће ускоро две стране успети да постигну „велики споразум о миру и суживоту“.

Подсетимо — у понедељак 8. јула почео је процес дијалога са венецуеланском опозицијом, уз учешће Владе Норвешке, на острву Барбадос. Теме разговора су биле све области живота земље: од економије, политике и културе до социјалне сфере.

Ситуација у Венецуели напета је од јануара, када се лидер опозиције Хуан Гваидо незаконито прогласио за привременог председника и када су почели масовни протести против актуелног председника. Вашингтон и његови савезници подржали су Гваида и позвали су председника Николаса Мадура да се повуче. Сједињене Америчке Државе су заплениле венецуеланску нафтну имовину вредну више милијарди долара.

Мадуро је, заузврат, оптужио Сједињене Америчке Државе да покушавају да организују пуч, како би поставиле Гваида за своју марионету и како би преузеле природне ресурсе Венецуеле. Русија, Кина, Куба, Боливија, Турска и бројне друге земље дале су своју подршку Мадуру — као једином легитимном председнику Венецуеле.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала