Парастос за убијене Србе у Братунцу: Нема правде, нас нико не види и не чује

© Срна / Миро ПејићСећање на српске жртве код Братунца
Сећање на српске жртве код Братунца - Sputnik Србија
Пратите нас
Служењем парастоса и полагањем венаца на спомен-плочу у селу Залазју код Сребренице обележено је 27 година од убиства 69 српских цивила и војника. За злочине почињене у четири сребреничка села Сасе, Залазје, Биљача и Загони судило се Насеру Орићу. Суд БиХ ослободио га је кривице.

Бранислав Васиљевић изгубио је два брата. Један је био, каже, масакриран, а тело другог бачено је на депонију. Љути га јер ни након 27 година нико није одговарао.

„За породице српских жртава, Насер Орић, иако је ослобођен, увек ће бити ратни злочинац. Осећамо се јадно, болно, понижено због тога што још увек те правде за којом вапимо нема“, истиче Васиљевић.

На помену је и Бојка Перић. Убили су јој сина, младог војника. Убијен је у заседи на транспортеру када је кренуо да помогне српским цивилима.

„Нема правде, нас нико не види и не чује“, истиче Перићева.

Брано Стевановић наводи да се само Срби категоришу као ратни злочинци.

„И сада они категоришу Србе као ратне злочинце, а нико се не пита шта ће они на Петровдан на Залазју, шта ће у мају на Ораховици, шта ће у Сасама, на Божић у Кравици. Ако су они бранили своје, шта су тражили у Кравици и осталим местима“, упитао је Стевановић.

Начелник Општине Сребреница Младен Грујичић каже да мештани ових села траже правду и да се надају да ће је дочекати.

„То је оно што вређа српске жртве, 27 година како су Срби страдали на подручју Општине Сребреница, Братунца, Милића, Валсенице и нико за те злочине није преузео одговорност. Ми смо истрајни и верујемо да ће доћи дан када ће злочинци изаћи пред лице правде“, истиче Грујичић.

Породице убијених поручују да правде и помирења не може бити док неко не буде одговарао за ове жртве.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала