Русија и Украјина: Морамо да разговарамо (видео)

© Sputnik / Владимир Сергеев / Уђи у базу фотографијаЗаставе Украјине и Русије
Заставе Украјине и Русије - Sputnik Србија
Пратите нас
На телевизијском каналу „Русија 1“ 12. јула је одржан телемост између Русије и Украјине, први пут након неколико година. У програму „Морамо да разговарамо“ учествовале су личности из света културе, спорта и науке, али и обични грађани који су разговарали о томе шта их спаја.

Водитељи телемоста били су Марија Ситељ и Андреј Малахов. Руски учесници дошли су у московски студио канала „Русија 1“, а украјински су били на вези преко Скајпа.

Гости програма били су глумци Владимир Мењшов, Рустам Сагдулајев, Валентина тализина, Владимир Конкин, Маргарита Шубина, музичари Кај Метов и Лев Лешченко и друге познате личности.

„Желим да што је могуће пре те политичке ствари које су нам напуниле главу избацимо, а да нам примарно постане оно што нам је генетски заједничко, што нас уједињује – и песме, и наша међусобна љубав… Хајде одмах да се загрлимо“, рекао је музичар Кај Метов.

Гости су разговарали о ономе што уједињује два народа, присећајући се филмова, песама, књижевних дела познатих и у Русији, и у Украјини. У програму су разговарали и чланови руско-украјинских породица, који су негодовали због актуелне ситуације. 

„Веома се надам да украјински народ жели пријатељство, исто као и руски, да жели јединство. Сматрам да све што води разједињавању долази од ђавола. Морамо да волимо једни друге“, рекао је фудбалер Алексеј Подубски.

Телемост с украјинском страном првобитно је требало да се одржи у сарадњи с каналом „Њуз ван“, али је најава програма изазвала бурне реакције политичара и новинара. Главно тужилаштво Украјине подигло је против телевизијског канала оптужницу на основу члана „Покушај државне издаје“.

Канал „Њуз ван“ је 8. јула саопштио да одустаје од одржавања телемоста због опасности од физичког напада на своје сараднике.

Након тога је „Русија 1“ прво позвала учеснике у свој студио у Москви, а касније саопштила да ће украјинска страна у програму учествовати преко Скајпа.

„Њуз ван“ је 11. јула на свом сајту саопштио да се обратио међународним организацијама због притисака и претњи украјинских власти.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала