Америка има мало времена да избегне финансијски колапс

CC0 / / Долари
Долари - Sputnik Србија
Пратите нас
Бипартијски центар за политику (БПЦ) објавио је да у септембру постоји „значајан ризик“ од „неиспуњавања обавеза“ у САД. Алекандр Лесниј, колумниста руског издања Сптуник, анализира да ли је амерички финансијски систем има могућности да избегне колапс.

Према мишљењу стручњака — прекомерна потрошња савезног буџета уз релативно ниску динамику раста државних прихода — брзо доводи до „неизвршења“.

Кључни фактор који је узроковао смањење прихода у америчком државном буџету је фискална политика председника Трампа, тврде стручњаци. У децембру 2017. године Трамп је потписао највећи закон о пореској реформи у историји земље.

Конкретно — стопа пореза на добит пала је са 35 одсто на 21 одсто, док је порез на средства из страних активности америчких компанија, и то на средства која се враћају у САД, смањен са 35 одсто на 8 одсто за реинвестирану зараду и на 15,5 одсто за готовину.

Као резултат — фискални приходи у текућој фискалној години повећали су се за 2 до 3 одсто, уместо очекиваних 5 до 6 одсто.

Лесниј сматра да се ризик од „неизвршења обавеза“ у првој половини септембра повећава, и то због чињенице да Министарство финансија мора да плати огромне своте власницима америчких обвезница.

CC0 / geralt / Може ли Америка да избегне финансијски колапс?
Америка има мало времена да избегне финансијски колапс - Sputnik Србија
Може ли Америка да избегне финансијски колапс?

„Влада би могла да поступи као и обично: да лансира нови део обвезница трезора на тржиште и да обезбеди приходе за покриће плаћања.“

Проблем је и у томе што је почетком марта државни дуг САД већ достигао 22 милијарди долара, и то по први пут у историји.

Сектор трезора нема право да привуче кредите, због законских ограничења која се односе на величину дуга. Експерти БПЦ-а позивају парламентарце да се хитно позабаве овим проблемом, јер је остало мало времена: 26. јула Конгрес одлази на одмор и неће радити наредних месец и по дана.

„Ако амерички парламентарци не подигну горњу границу јавног дуга за септембар, Министарство финансија ће морати да објави кршење одређених обавеза, што ће неминовно довести до смањења кредитног рејтинга земље“, анализира Лесниј.

Истовремено, недостатак нових обвезница трезора на тржишту драстично ће ослабити америчку валуту.

„Губитком прилика за улагање, власници долара ће их се решити, што ће имати негативан утицај на глобалну резервну валуту“, додаје колумниста.

Други проблем је што политичка иницијатива за подизање границе јавног дуга мора доћи од председника Сједињених Држава: он мора да увери парламентарце да поново учине овај корак. Тензије између Трампа и законодаваца додатно компликују ситуацију.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала