Да ли је у нуклеарној експлозији која је разорила Блиски исток пре 3.700 година изгорела и Содома

CC0 / Pixabay / Експлозија хидрогенске бомбе
Експлозија хидрогенске бомбе - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Према новим истраживањима, постоји могућност да је ‘космичка експлозија‘ попут догађаја забележеног у Тунгузији разорила древну средњоисточну цивилизацију у делићу секунде, што би могао бити застрашујући пример крхкости живота на Земљи. За теоретичаре завере то је пак нови доказ о нуклеарном сукобу у древним временима.

Анализа 3.700 година старих археолошких доказа са јорданског пројекта ископавања налазишта Тал ел Хамам показује да је неки „термички силовит“ експлозивни догађај „разорио површину од отприлике 500 километара квадратних“ северно од Мртвог мора, готово тренутно избрисавши напредну цивилизацију која је тамо постојала миленијумима.

„С обзиром на непостојање ударног кратера, истраживачки тим сматра да је то разарање било узроковано ниском експлозијом, не више од један километар изнад тла.“

CC0 / Pixabay / Експерти још не могу да одгонетну шта је могао бити узрок експлозије
Да ли је у нуклеарној експлозији која је разорила Блиски исток пре 3.700 година изгорела и Содома - Sputnik Србија
Експерти још не могу да одгонетну шта је могао бити узрок експлозије

Експлозија је била тако силовита да се циркон садржан у грнчарству те цивилизације претворио у гас, захваљујући температурама и до 4.000 степени Целзијуса. Поређења ради, температура на површини Сунца је око 5.600 степени Целзијуса. Сама грнчарија наводно се претворила у стакло.

Третирање радиоактивним угљеником на том месту показало је да су зидови од глинених цигли „изненада нестали пре око 3.700 година, оставивши само камене темеље“.

За разлику од догађаја у Тунгузији, ова експлозија догодила се у густо насељеном подручју (за оно доба), а вероватно је убила између 40.000 и 65.000 људи који су настањивали Средњи Гор, 25 километара широку кружну низију у Јордану. Полупречник експлозије у Тунгузији био је преко четири пута већи: сравњено је готово 2.000 километара квадратних шумовите тајге, указујући на то да се експлозија морала догодити на већој висини.

Веома плодно тло Средњег Гора остало је јалово због врелине, а потом је ’засољено‘ сланим водама Мртвог мора које су преплавиле низију због последичног цунамија након експлозије. За опоравак захваћеног подручја било је потребно готово 600 година.

„Чињеница да је у најпродуктивнијем пределу у том подручју, који је удомио напредне цивилизације током непрекинутих 3.000 година, одједном прекинута људска хабитација које тамо врло дуго није било, указује на потребу додатних истраживања“, стоји на веб страници овог пројекта, пише хрватски портал „Дневно“ позивајући се на Нексус.

„Неки су изнели теорију да је тај догађај можда био библијско разарање древног града Содоме, као што је налазиште у Тал ел Хамаму дуго времена јак кандидат за тај древни ’град греха‘, иако досад није донет никакав чврст закључак.“

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала