Иран: Наставићемо да извозимо нафту под било каквим условима

© AP Photo / KHALID AL-MOUSILYMинистар спољних послова Ирана Мухамед Џавад Зариф
Mинистар спољних послова Ирана Мухамед Џавад Зариф  - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар иностраних послова Ирана Мухамед Џавад Зариф изјавио је током разговора с британским колегом Џеремијем Хантом да ће Иран наставити да извози нафту под свим могућим условима.

„Нагласивши да су нафтне санкције САД незаконите, министар иностраних послова Ирана је изјавио у телефонском разговору с Хантом да ће Исламска Република Иран наставити да извози нафту у свим могућим околностима“, пренела је иранска агенција Мехр.

Према наводима агенције, Зариф је поводом задржавања иранског танкера „Грејс 1“ на Гибралтару позвао Владу Велике Британије да под хитно предузме неопходне мере како би се окончало незаконито одузимање иранског танкера.

© REUTERS / Stringer .Танкер "Грејс 1" који преноси нафту у Гибралтару
Иран: Наставићемо да извозимо нафту под било каквим условима - Sputnik Србија
Танкер "Грејс 1" који преноси нафту у Гибралтару

Шеф британске дипломатије Џереми Хант је раније рекао да је разговор с иранским колегом био конструктиван. Хант је навео да је уверио Зарифа да Лондон није забринут због порекла нафте на танкеру „Грејс 1“, него због тога коме је намењена.

Према Хантовим речима, након одговарајуће правне процедуре у гибралтарским судовима, Велика Британија је спремна да допринесе ослобађању танкера ако добије гаранције да он неће бити упућен Сирији.

Медији су 4. јула објавили да су власти Гибралтара задржале супертанкер који је превозио сирову нафту у Сирију.

Према речима главног министра Гибралтара Фабијана Пикарда, такве мере су предузете због „информације која је Влади Гибралтара дала оправдане основе да верује да је брод ’Грејс 1‘ деловао у супротности са санкцијама ЕУ против Сирије“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала