Лидер турске опозиције подржао куповину руских система С-400

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Уђи у базу фотографијаРуски противваздушни лансерни систем С-400 „Тријумф“ у Севастопољу
Руски противваздушни лансерни систем С-400 „Тријумф“ у Севастопољу - Sputnik Србија
Пратите нас
Лидер Народно-републиканске партије, главне опозиционе странке у Турској, Кемал Киличдароглу подржао је то што је Анкара купила руске противракетне комплексе С-400, пренела је агенција „Анадолија“.

Министарство одбране Турске је 12. јула саопштило да је почела испорука С-400 тој земљи. Касније је информацију потврдила и Федерална служба за војно-техничку сарадњу Русије.

„Пошто на захтев Турске за набавку америчких ракетних система ’Патриот‘ није одговорено, Турска ће, наравно, тражити друге начине да заштити своју безбедност и радиће то и даље. То је њено право. А Сенат нека погледа где се налази Турска и њен стратешки положај у региону. Заштита безбедности унутар земље и изван њених граница је неопходност, а Турска је дужна да предузме мере за то“, прокоментарисао је Киличдароглу куповину С-400.

Уговор о испоруци четири дивизије С-400 за 2,5 милијарди долара закључен је 2017. године.

Куповина најновијих руских ПВО система С-400 изазвала је међународни скандал између Турске и САД. Вашингтон је од Анкаре тражио да одустане од посла и да уместо тога купи америчке комплексе „Патриот“. Вашингтон није искључио могућност одлагања или потпуног обустављања продаје најновијих борбених авиона Ф-35 Турској.

Група америчких сенатора позвала је председника САД Доналда Трампа да уведе санкције Турској због испорука руских ракетних комплекса С-400 и да искључи ту земљу из програма за набавку ловаца пете генерације Ф-35.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала