Лондон: Спремни смо да ослободимо иранске танкере — ако не иду за Сирију

© REUTERS / Stringer .Танкер "Грејс 1" који преноси нафту у Гибралтару
Танкер Грејс 1 који преноси нафту у Гибралтару - Sputnik Србија
Пратите нас
Британски министар спољних послова Џереми Хант саопштио је свом колеги из Ирана Џаваду Зарифу да Лондон није забринут због порекла нафте на супертанкеру „Грејс 1“, него због њеног могућег транспорта у Сирију.

„Управо сам имао конструктиван разговор с иранским министром спољних послова Зарифом. Поново сам га уверио да ми нисмо забринути због порекла нафте на ’Грејс 1‘, него због тога куда је упућена“, написао је Хант на Твитеру.

​Он је, такође, саопштио да је Велика Британија након правне судске процедуре на Гибралтару вољна да потпомогне ослобађање танкера, уколико добије гаранције да они неће отићи у Сирију.

Према Хантовим речима, Зариф му је рекао да Иран жели да реши ту ситуацију и да не намерава да је погоршава.

„Такође сам разговарао с (главним министром Гибралтара) Фабијаном Пикардом, који одлично ради на решавању тог питања и дели став Велике Британије“, додао је Хант.

Медији су 4. јула објавили да су власти Гибралтара задржале супертанкер који је превозио сирову нафту у Сирију. Према речима главног министра Гибралтара Фабијана Пикарда, такве мере су предузете због „информације која је Влади Гибралтара дала оправдане основе да верује да је брод ’Грејс 1‘ деловао у супротности са санкцијама ЕУ против Сирије“.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала