Москва: С-400 ускоро и у другим земљама региона

© AFP 2023 / Alexander ZemlianichenkoРуски системи С-400
Руски системи С-400 - Sputnik Србија
Пратите нас
Системи С-400 ускоро ће се испоручивати не само Турској, него и другим земљама у региону, изјавио је председник Комитета Државне думе Русије за међународне послове Леонид Слуцки.

Турска је прва ласта. Сигурно ће се у региону појавити други С-400 и још савременији руски системи наоружања. Ми ћемо тесно сарађивати, а обим сарадње је веома велики. Уверен сам да морамо ширити ову сарадњу на сваки могући начин. Постоје веома важне и озбиљне земље, које тврде да имају сличне потребе, које ће, наравно, бити задовољене“, рекао је Слуцки.

Према његовим речима, испоруке ће се вршити, и то у блиској будућности.

Министарство одбране Турске је 12. јула саопштило да је почела испорука руских С-400 тој земљи. Касније је информацију потврдила и Федерална служба за војно-техничку сарадњу Русије.

Уговор о набавци четири дивизије С-400 у вредности од 2,5 милијарди долара закључен је 2017. године. Део ће Турска платити самостално, а један део помоћу кредита који ће добити од Русије. 

Куповина најновијих руских система противваздушне одбране С-400 изазвала је међународни скандал између Турске и САД. Вашингтон је захтевао да Анкаре одустане од куповине руских система и да уместо њих набави америчке системе „Патриот“, али Турска није желела компромис.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала