Свемирска опсерваторија успешно изведена у орбиту

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Уђи у базу фотографија"Спектар- РГ" ће наћи око стотину хиљада галактичких јата у видљивом делу космоса
Спектар- РГ ће наћи око стотину хиљада галактичких јата у видљивом делу космоса - Sputnik Србија
Пратите нас
Орбитална опсерваторија „Спектар РГ“, која је лансирана уз помоћ ракете-носача „Протон М“ са космодрома „Бајконур“, изведена је у орбиту, саопштено је из „Роскосмоса“.

Ракета „Протон“ са орбиталном опсерваторијом „Спектар“ лансирана је у 14 сати и 31 минута по средњоевропском времену. Десет минута након старта, потисни ракетни блок ДМ-03 заједно са опсерваторијом одвојио се од трећег степена ракете на суборбиталној путањи. Слање орбиталне опсерваторије „Спектар“ у циљану орбиту извршено је уз помоћ два укључена погонска система ДМ-03.

„Астрофизичка свемирска опсерваторија ’Спектар РГ‘ одвојила се од потисног ракетног блока ДМ-03 и изведена је у орбиту“, саопштено је оз „Роскосмоса“.

На сајту те државне корпорације наводи се да ће лет „Спектра“ до Лагранжове тачке (специјална тачка у простору где је изједначен гравитациони утицај Сунца и Земље), која је удаљена 1,5 милиона километара од Земље, трајати три месеца. За то време биће тестирани телескопи опсерваторије, а биће извршена и пробна астрофизичка посматрања.

У наредне четири године, опсерваторија ће направити осам комплетних прегледа небеске сфере. Поред тога, две и по године ће бити посвећене прецизним посматрањима објеката у свемиру на захтев светске научне заједнице.

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Уђи у базу фотографијаКосмички уређај „Спектар-РГ" пре преношења на Бајконур
Свемирска опсерваторија успешно изведена у орбиту - Sputnik Србија
Космички уређај „Спектар-РГ" пре преношења на Бајконур

Свемирска опсерваторија „Спектар-Рендген-Гама“ („Спектар РГ“) је међународни руско-немачки пројекат, чији је циљ стварање орбиталне астрофизичке опсерваторије за проучавање свемира у опсегу рендгенских зрака.

Опсерваторија укључује два телескопа: „Еросита“, који је направио Институт за ванземаљску физику друштва „Макс Планк“ из Немачке, и „АРТ-ИКСЦ“ (ART-XC), који је развио Институт за истраживање свемира Руске академије наука, а произвео руски Научно-истраживачки институт за експерименталну физику из Сарова.

Главна мисија опсерваторије „Спектар РГ“ је истраживање универзума у опсегу рендгенских зрака електромагнетног зрачења и стварање карте видљивог универзума, на којој ће бити забележени сви довољно велики кластери галаксија.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала