Украјинска телевизија: Власт покушава да нас ућутка

© GLEB GARANICHНови председник Украјине Владимир Зеленски улази у зграду Врховне раде у Кијеву
Нови председник Украјине Владимир Зеленски улази у зграду Врховне раде у Кијеву - Sputnik Србија
Пратите нас
Посланик Врховне раде Иља Кива изјавио је да власти Украјине желе да ућуткају телевизију „112 Украјина“, чија је зграда раније гранатирана.

„Сада они (власти Украјине) свим силама покушавају да нас ућуткају. Зашто кажем ’нас‘? Зато што је то у овом тренутку ово вероватно једини канал који је спреман да прикаже стварност у нашој земљи и да каже истину. Њима данас истина није потребна, у сваком случају, није потребна садашњем председнику, јер он тренутно води предизборну кампању и треба да одржи висок рејтинг своје странке ’Слуга народа‘“, рекао је Кива на телевизији „112 Украјина“.

Он је истакао да би телевизија требало да се обрати европским организацијама, како би им скренула пажњу на тај проблем.

„Говоримо да желимо да изградимо европску земљу, европску демократију, док се истовремено у центру Европе гранатирају телевизије, а криминалци шетају и прете новинарима“, додао је посланик.

Непознате особе гранатирале су 13. јула зграду телевизије „112 Украјина“. Према полицијским извештајима, приликом инцидента нико није повређен, а покренут је кривични поступак према члану „терористички напад“.

Генерални директор канала „112 Украјина“ Јегор Бенкендорф изјавио је да ће након напада бити појачано обезбеђење зграде. Из Службе безбедности Украјине су саопштили да је истрага у току.   

Телевизијски канал је 12. јула саопштио да се обратио међународним организацијама због притисака и претњи које је добио након најаве приказивања новог филма америчког редитеља Оливера Стоуна „У борби за Украјину“ (Revealing Ukraine).

Према наводима телевизије, Стоун и украјински документариста Игор Лопатенок су у филму покушали да схвате кризу у Украјини. Они су разматрали, пре свега, инцидент у Керчком мореузу.

Главни тужилац Украјине Јуриј Луценко запретио је телевизији да ће кривично одговарати у случају да прикаже филм.

Председник Украјине Владимир Зеленски је у мају потписао указ којим је распустио Парламент Украјине и најавио ванредне изборе за 21. јул. Редовни парламентарни избори требало је да буду одржани у октобру.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала