Ердоган: НАТО треба да буде срећан због С-400 јер је тиме њена чланица сада јача

© AP Photo / Presidential Press ServiceПредседник Турске Реџеп Тајип Ердоган
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија
Пратите нас
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да би НАТО требало да буде срећан због испоруке руског противваздушног система С-400 тој земљи јер је тиме једна чланица Алијансе постала јача.

Куповина С-400 ће се веома одразити на НАТО. Ако Алијанса има три најјаче чланице, или пет, сада је Турска једна од њих. Турска је најмоћнији стуб НАТО-а у нашем региону. Осим тога, Турска је и једна од свега две-три земље, поред САД, које уредно плаћају своје доприносе. Када једна таква земља као што је Турска добије С-400, она постаје јача када је у питању њена сопствена безбедности, а самим тим ће и НАТО бити јачи“, рекао је Ердоган.

Турски председник је изјавио и да је стотину турских стручњака одлетело у Русију на обуку употребе руских ПВО система.

Након те обуке, они ће и сами бити способни да обуче друге стручњаке да користе ове ракетне системе, појаснио је он.

„Тај број није довољан, можда ће бити и удесетостручен, али свакако да ћемо се заједно са њима ми кретати ка будућности још сигурнијим корацима“, истакао је Ердоган.

Подсетимо, Министарство одбране Турске је 12. јула објавило да је почела испорука С-400 у ту земљу. Касније је те информације потврдила и Савезна служба за војно-техничку сарадњу Русије.

Уговор о набавци четири дивизиона С-400, вредан 2,5 милијарди долара, закључен је 2017. године. Турска ће део испоруке С-400 платити сама, а део руским кредитом.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала