Либијска национална армија покреће нову офанзиву на Триполи

© REUTERS / Esam Omran Al-FetoriТенк
Тенк - Sputnik Србија
Пратите нас
Либијска национална армија (ЛНА), којом командује маршал Халифа Хафтар, почиње нову офанзиву на Триполи и очекује да заузме Трг ел Шахада (Палих), изјавио је за Спутњик командант 73. бригаде ЛНА, генерал Салих Бухалика.

„Либијска национална армија започиње нову фазу, наћи ћемо се на вратима светог Трга Палих, непријатељ је поражен и почео је да бежи са бојишта како би спровео терористичке акције у граду“, рекао је Бухалика.

Командант Либијске националне армије маршал Халифа Хафтар наредио је 4. априла својим снагама да почну офанзиву на Триполи како би се „ослободио од терориста“. Медији су саопштили да су јединице Либијске армије преузеле контролу над градовима Гарјаном и Сурманом јужно од главног града Либије. Са друге стране, премијер Владе националног јединства у Триполију Фајез Сараџ је наредио да се уколико буде потребно употреби сила након саопштења да је Либијска национална армија успоставила контролу над градовима јужно и западно од Триполија и започео контраоперацију „Вулкан гнева“.

Након свргавања и убиства Муамера ел Гадафија 2011. године, у Либији је почела политичка криза. Тренутно је у земљи двовлашће. Парламент који је изабрао народ влада на истоку, а на западу, у главном граду Триполију, налази се Влада националног јединства на челу се Фајезом Сараџом, која је формирана уз подршку Уједињених нација и Европске уније.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала