Медији: Вашингтон уводи санкције Турској

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Уђи у базу фотографијаПротивваздушни ракетни лансерни систем С-400 "Тријумф"
Противваздушни ракетни лансерни систем С-400 Тријумф  - Sputnik Србија
Пратите нас
Администрација америчког председника Доналда Трампа одлучила се за пакет санкција против Турске који ће бити уведен због тога што је Анкара купила руске противваздушне ракетне системе С-400. Позивајући се на сопствене изворе, агенција Блумберг је саопштила да ће званично увођење рестриктивних мера бити објављено наредних дана.

Према наводима агенције, избор је био између три различита пакета мера, од којих је одабран најефикаснији. Извори агенције нису прецизирали какве ће санкције бити и које ће области бити погођене, али наводе да сада директно мора да их одобри амерички председник.

Блумберг наглашава да Вашингтон крајем следеће недеље намерава да објави саопштење о својим намерама да уведе рестриктивне мере Анкари.

Према мишљењу једног од извора агенције, увођење санкција се неће подударати са годишњицом покушаја државног преврата, који је 15. јула 2016. године покушала да изврши група војника и официра Оружаних снага Турске. На тај начин Вашингтон жели да избегне додатне спекулације о томе да Сједињене Америчке Државе стоје иза тих догађаја.

Испоруке ПРО система С-400

Куповина најновијих руских система за противваздушну одбрану С-400 изазвала је међународни скандал између Турске и Сједињених Америчких Држава: Вашингтон је захтевао да се споразум обустави и да се уместо њих набаве њихови системи „Патриот“. У случају одбијања, Вашингтон није искључио могућност одлагања или поништавања продаје Турској најновијих турских ловаца Ф-35, али је Турска одбила да учини уступке. Међутим, након самита лидера Г20 у Осаки, ситуација између Вашингтон и Анкаре постала је мање напета, изјавио је турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу.

Министарство одбране Турске је у петак објавило саопштење о почетку испоруке С-400 у земљу. Касније је те информације потврдила је и Савезна служба за војно-техничку сарадњу Русије.

Уговор о набавци четири дивизиона С-400 вредан 2,5 милијарди долара закључен је 2017. године. Турска ће део испоруке С-400 платити сама, а део на рачун руског кредита. Према речима заменика премијера Русије Јурија Борисова уговор предвиђа договор о могућем наставку испорука након завршетка главног дела испоруке.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала