Нови лидер Срба у Хрватској за Спутњик: Тренутак је да окренемо лист

© Уступљено СпутњикуБорис Милошевић
Борис Милошевић - Sputnik Србија
Пратите нас
Неколико месеци се размишљало да би можда требало да дође до освежења и промене на врху СНВ и, ево, заједнички смо одлучили да је најбоље и најбезболније да се то сада уради и надам се да смо направили један велики корак напред, каже за Спутњик нови председник СНВ-а Борис Милошевић.

После 22 године од оснивања, Српско народно веће (СНВ), самоуправа Срба у Хрватској која координише рад већа српске националне мањине, добила је ново руководство. Професора на Филозофском факултету Свеучилишта у Загребу и лидера Самосталне демократске српске странке (СДСС) др Милорада Пуповца, који је био лидер СНВ-а од оснивања и по коме се оно, несумњиво, препознавало, заменио је Борис Милошевић.

Посланик Хрватског сабора од 2016. године, такође члан СДСС-а, овај 44-годишњи правник рођен у Шибенику, нови је председник СНВ-а, а новина је што ће му у раду помагати и две заменице, Драгана Јецков и Анета Владимиров.

Својим ауторитетом и професионалним и политичким искуством помагаће му и Пуповац, који ће бити председник новоустановљеног Савета, тела унутар СНВ, које ће чинити најистакнутији представници српских институција.

Реорганизација структуре и програмско освежење

Милошевић за Спутњик каже да је функција на коју је изабран велики изазов и да има осећај огромне одговорности да води највећу, кровну организацију Срба у Хрватској, али и да наследи Пуповца који је организацију водио пуне 22 године.

„Ја ћу свакако као председник настојати да унапредим рад СНВ-а, да очувам оно што је било добро, да реорганизујем структуру како бисмо постигли бољу ефикасност, али и да покушам да направим неко програмско освежење и да ојачам сарадњу са братским, мањинским организацијама у Хрватској. Али исто тако и у иностранству и то не нужно мањинским, него оним организацијама које су нам блиске по погледима, ставовима и програмским усмерењима“, најавио је Милошевић.

Како је прецизирао, у Хрватској првенствено мисли на антифашистичка удружења и на она која се баве заштитом људских права. На такве организације циља и у иностранству, али и на јачање сарадње са Федерацијом европском мањина, организацијом чији је члан и СНВ. На тај начин ће, како сматра, ојачати међународну сарадњу и напољу бити препознатљиви. Ради те препознатљивости најављује и јаче укључивање у израду и спровођење међународних пројеката.

© YT/Милорад Пуповац
Нови лидер Срба у Хрватској за Спутњик: Тренутак је да окренемо лист  - Sputnik Србија
Милорад Пуповац

На питање које ће им бити највеће препреке у раду, с обзиром на свима добро знану климу у Хрватској, његов одговор указује на то да се ту мало шта променило с обзиром на то да се и 20 година након ратних збивања Срби суочавају са истим проблемима.

Препрека је десница

„Највеће препреке у деловању су напади деснице која нас, мало је рећи, не воли. Политичка нестабилност увек може да донесе неке непредвиђене околности. Препреке су бројне. Имамо доста политичких противника који нас и даље сматрају неком врстом претње, иако се ми искључиво боримо за своја права и за једнакост у друштву“, каже нови лидер СНВ-а.

Притом је српски корпус у Хрватској сигурно мањи од 200.000 колико је Срба било према попису становништва из 2011. одине. И тешко је, истиче, проценити колико је сада Срба у Хрватској не само зато што је доста времена прошло од пописа, него и због тога што је након уласка Хрватске у ЕУ велики број грађана отишао из земље, па и Срба.

На питање колико има младих који су спремни да се укључе у ту тешку битку за једнака права Срба у Хрватској, саговорник Спутњика одговара да то и јесте проблем.

„Настојимо да укључимо младе. Имамо и Политичку академију СНВ-а и настојимо да сваке године привучемо двадесетак младих људи који би слушали предавања о политици, о друштву, о историји, о свим важним актуелним темама, како би боље разумели у којем политичком и друштвеном тренутку делују институције Срба у Хрватској на челу са СНВ-ом“, напомиње Милошевић.

Страх од дискриминације

Одзив је, како каже, солидан. Буде између 15 и 20 млађих људи, од којих неки остану активни, укључе се, неки се ту не пронађу, али мисли да је то добар начин укључивања младих, образованих људи у заједницу којој могу да допринесу.

Упитан има ли код млађег света бојазни да би укључивање у такав рад и такве активности могло да им се обије о главу и да ће због тога теже долазити до посла, јер ће бити обележени, он одговара:

„Наравно. Сви смо ми тога свесни и сви ти млади људи су тога свесни да њихов ангажман у заједници укључује и изложеност и могућу дискриминацију због њиховог ангажмана“, наглашава Милошевић, али и додаје да ипак има оних који не одустају.

Младих, дакле, ипак има. То је апострофирао и Пуповац када је објаснио зашто је дошло до промене на врху СНВ-а. Жели, како је рекао, да дâ прилику млађима и да се посвети странци.

„То значи да ће се појавити нова лица, нови говорници, па и нове идеје и нови људи на терену, као што видите, комплетно је ново руководство — оснажено је и освежено. Истовремено, ми који смо стварали то веће смо ту уз њих с тим што имамо проширени хоризонт, ослобођени извршних функција“, образложио је дугогодишњи лидер СНВ-а.

Прави тренутак

Милошевић за Спутњик истиче и када су у кровној организацији Срба у Хрватској кренула размишљања о томе да би је требало подмладити и унети новине.

„Рецимо, последњих пар месеци се размишљало да би можда требало да дође до освежења и промене на врху. Тако смо сви размишљали да је ово можда најбољи и најбезболнији тренутак да се то догоди. Та одлука је једно време сазревала, консултовали смо се, разговарали смо и ево сви смо на неки начин заједнички одлучили да је најбоље да се то сада направи и надам се да смо направили велики корак напред“, закључује нови лидер СНВ-а за Спутњик.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала