Опасна полна болест у порасту — раширенија од сиде, узрок велике смртности новорођенчади (видео)

© Sputnik / Кирилл Брага /  / Уђи у базу фотографијаЛаборант у клиничко-дијагностичкој лабораторији поликлинике током анализе крви
Лаборант у клиничко-дијагностичкој лабораторији поликлинике током анализе крви - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Број случајева сифилиса у свету значајно је порастао током протеклих десет година и та је болест, први пут од 2000, постала чешћа у неким земљама од нових случајева заразе ХИВ-ом, упозорили су европски стручњаци.

Од 2010. забележен је пораст од 70 одсто полно преносивих болести, показује извештај Европског центра за контролу и превенцију болести (ЕЦДЦ), а пораст је подстакнут полним односима без заштите и ризичнијим сексуалним понашањем хомосексуалних мушкараца.

„Пораст заразе сифилисом који уочавамо широм Европе резултат је неколико фактора, међу којима су полни односи без заштите попут кондома и одржавање односа са више партнера у комбинацији с мањим страхом од заразе ХИВ-ом“, каже Ендру Амато Гаучи, стручњак ЕЦДЦ-а за полно преносиве болести.

Европски извештај уследио је након што је Светска здравствена организација прошлог месеца објавила да се око милион људи дневно зарази неком полно преносивом болешћу, пренео је хрватски портал „Експрес“.

Нелечени сифилис прате тешке компликације и код жена и код мушкараца, укључујући мртворођенчад или смрти новорођенчади и повећани ризик од заразе ХИВ-ом. Сифилис је био међу водећим узроцима смрти беба широм света у 2016.

ЕЦДЦ са седиштем у Стокхолму, који прати здравље и болести у Европи објавио је да је више од 260.000 случајева сифилиса забележено у 30 земаља од 2007. до 2017. У 2017. број нових случајева сифилиса достигао је највиши ниво, са више од 33.000 пријављених случајева, према ЕЦДЦ-у. То значи да је први пут од почетка новог миленијума у Европи забележено више нових случајева сифилиса него нових случајева заразе вирусом ХИВ-а, који узрокује сиду.

Проблем варира од земље до земље, па се стопа више него удвостручила у пет земаља – Великој Британији, Немачкој, Ирској, Исланду и на Малти, али се преполовила у Естонији и Румунији.

Готово две трећине нових случајева између 2007. и 2017. у којима се знала сексуална оријентација односило се на хомосексуалне мушкарце, наводи ЕЦДЦ и додаје да су хомосексуални мушкарци допринели са 23 одсто случајева, а жене са 15 одсто нових случајева. Број случајева откривених међу хомосексуалним мушкарцима кретао се од мање од 20 одсто у Летонији, Литванији и Румунији до више од 80 одсто у Француској, Немачкој, Ирској, Холандији, Шведској и Британији.

Ендру Амато Гаучи каже како се чини да је пад забринутости због заразе ХИВ-ом међу хомосексуалним мушкарцима допринео ширењу заразе.

„Како бисмо преокренули тренд морамо подстицати људе на стално коришћење кондома, како с новим тако и с успутним партнерима“, каже он.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала