Руска православна црква: Ђукановић „преписује“ Порошенкову антицрквену политику

© Sputnik / Алексей Куденко / Уђи у базу фотографијаРПЦ
РПЦ - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Црне Горе Мило Ђукановић покушава да понови антицрквену политику налик на ону коју је спроводио бивши украјински лидер Петро Порошенко када је у питању аутокефалност, изјавио је шеф Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије, митрополит волколамски Иларион.

Митрополит Иларион је подсетио да је Ђукановић такође иступио са иницијативом да се усвоји закон којим би целокупна црковна имовина, изграђена до 1918. године, била национализована.

„Циљ ове национализације је да се одузме имовина канонске Црногорске цркве, која је део Српске патријаршије, и да се преда у руке расколницима, која себе назива Црногорском православном црквом“, истакао је.

Он је навео и да расколнике предводи „лажни митрополит, да у црквама служе лажни свештеници, а да држава ту маргиналну структуру подржава“.

Упозорио је и да би, уколико се та подршка настави, „црногорски раскол могао да се раздува на сличан начин као што је то био случај са украјинским“.

РПЦ ће заштитити СПЦ

Архијереј је изјавио и да Руска православна црква види као своју дужност да заштити Српску православну цркву. „Ми смо све то прошли са Украјином, ми знамо чему све то води, због тога дижемо свој глас како бисмо заштитили нашу српску браћу који желе да сачувају црногорску канонску цркву у саставу Српске православне цркве“, оценио је он.

Претходно је Свети синод Руске православне цркве позвао црногорску власт да престане са дискриминацијом будући да то појачава притисак на канонску духовност и на вернике.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала