Спрема ли се Америка да замени своју највећу светињу — долар

CC0 / / Амерички долар у земљи
Амерички долар у земљи - Sputnik Србија
Пратите нас
Либра – нова криптовалута иза који стоји компанија „Фејсбук“ са конзорцијумом од 27 партнера – јавности би требало да буде представљена већ идуће године. Први показатељи успешности стварања новог глобалног новца биће познати после годину дана, али тешко да ће она, колико год била глобална, у скорије време да замени долар.

Сачињена је на истом принципу као и биткоин, али либра, за разлику од њега, уместо мреже анонимних људи иза себе има издавача, и то каквог. Компанија „Фејсбук“ и конзорцијум од 27 партнера, међу којима су и „Пејпал“, „Мастеркард“, „Виза“, „Убер“, недавно су представили либру, нову криптовалуту, креирану с циљем стварања новог глобалног новца. Да таква амбиција није без основа говори већ и чињеница да Фејсбук има више од две милијарде корисника широм света.

Валута са залеђином

Стабилну вредност либре ће одржавати међународне валуте попут долара, евра и јена. Кад год неко купи либру, тај новац се депонује на банковне рачуне, тако да је вредност сваког долара или евра у либрама подржана стварним доларом или евром у банци. Либра је замишљена тако да може да се шаље одмах, уз минималну провизију, било где у свет. Њом ће управљати швајцарско удружење, а партнери желе да прве либре буду доступне јавности већ 2020. године, објавио је „Њујорк тајмс“ пре месец дана.

Либра је сачињена тако да ће свака компанија имати могућност да прихвати валуту и понуди новчанике у којима ће их корисници чувати и користити. Фејсбук је саопштио да намерава да либру понуди свим корисницима Фејсбук месинџера и Воцапа, којих је засад укупно 2,7 милијарди, а конципирао је и заменску валуту, калибру, која би требало да служи за финансијске услуге попут позајмица и инвестирања. Ко буде желео да претвори либру у неку од традиционалних валута, калибра ће омогућити размену по текућем курсу, наводи „Њујорк тајмс“.

CC0 / pixabay / Биткоин
Спрема ли се Америка да замени своју највећу светињу — долар - Sputnik Србија
Биткоин

За разлику од биткоина чији је број ограничен на 21 милион, то није случај са либром, а њено стварање неће захтевати компјутерско „рударење“, као у случају осталих криптовалута.

Либра неће бити доступна у земљама у којима је употреба друштвених мрежа стриктно ограничена, попут Кине и Ирана, наводи „Њујорк тајмс“.

„Интересантно је, свакако, то што једна од највећих компанија која контролише друштвене мреже стоји иза криптовалуте која ће постати део њихове унутрашње размене вредности и што опет може касније да се прошири на трговину и још неке друге послове. Зависи какав ће бум да доживи, како се буде котирала на почетку. Али свакако ће бити новост да једна велика компанија, једно велико име, први пут стоји иза нечега иза чега је досад стајала само мрежа људи“, коментарише за Спутњик добар познавалац криптовалута Марко Николић.

Утицај на финансијско тржиште

Он сматра да ће бити занимљиво како ће то утицати на тржиште криптовалута, да ли ће га узнемирити, да ли ће оно опасти или се повећати и како ће уопште опстати то прво криптотржиште на коje је мрежа људи без конкретног имена имала највећи уплив.

Саговорник Спутњика сматра да је посебно битно то што једна велика интернационална компанија стоји иза либре и гарантује њену безбедност, као што држава, односно Народна банка, гарантујe за новац.

На питање да ли ће то утицати на светско финансијско тржиште уопште, он одговара потврдно.

„Наравно да то може имати удар на финансијска тржишта. То сада не може да се процени, али ће бити сигнала након шест месеци до годину дана рецимо, зависно од тога како се либра буде користила и да ли ће трговци прихватити ту нову валуту, поготово после свих скандала ’Фејсбука‘ са објавом података. То је сада питање поверења — да ли верују тој компанији, или не. Али да све то покрива једна таква компанија је свакако нови уплив америчких компанија у финансијски сектор, па ћемо видети да ли ће се то проширити на цео свет“, с резервом каже Николић.

Ко стоји иза свега

Само што је стигла вест да Фејсбук стоји иза нове криптовалуте, коју неки већ зову „фејскоин“, објављена је нова, у којој је актер, али неславни, опет био Фејсбук. Против те компаније вођена је истрага од марта прошле године, одмах пошто су се појавили извештаји да је „Кембриџ аналитика“ имала приступ подацима корисника највеће друштвене мреже на свету, на основу којих је правила психолошки профил америчких гласача. Федерална трговинска комисија је управо одлучила да са рекордних пет милијарди долара казни „Фејсбук“ због скандала са фирмом „Кембриџ аналитика“ и дељења података 87 милиона корисника те мреже.

© Sputnik / Виталиј Подвицки„Фејсбук“ користи особне податке корисника за своје сврхе
Спрема ли се Америка да замени своју највећу светињу — долар - Sputnik Србија
„Фејсбук“ користи особне податке корисника за своје сврхе

Оснивач „Викиликса” Џулијан Асанж већ годинама оптужује „Фејсбук” да активно помаже америчким обавештајним мрежама да шпијунирају грађане. „Фејсбук је наjгора машинерија за шпијунирање која је икада смишљена. То је најобухватнија светска база података о људима, њиховим односима, именима, адресама и комуникацији, а све се то налази у САД и америчке обавештајне агенције томе имају приступ”, рекао је својевремено Асанж у интервјуу за „Раша тудеј”.

Отуда се намеће питање — ако је „Фејсбук” гарант либре, да ли то, с обзиром на искуства са коришћењем његове базе података, указује на то да иза целог посла на неки начин стоји Америка? Да ли је то покушај да се створи алтернатива долару и резерва за њега?

Пробни балон

Николић каже да је „долар и даље долар”, и да се такве промене не могу брзо десити. Он промоцију либре сматра пуштањем пробног балона како би се тестирало колико у реалном свету може да буде прихватљиво да човек купује и тргује том криптовалутом.

Он је уверен да ће то послужити као један добар параметар, један лакмус тест да се види која то друга средства могу да замене папирни новац.

„Ово ће бити једна глобална ствар, један добар тест да се види да ли то људи стварно примењују и колико примењују. Знамо да је Фејсбук друштвена мрежа која заступа огроман број људи из свих делова света, па да видимо да ли ће то међу тим људима заживети. Не верујем да ће конкретно долар у скорије време бити замењен“, мишљења је Николић.

Мериће се како та нова валута функционише на микро и макро плану, да ли функционише међу банкама, да ли могу да се обављају те велике трансакције, каже он и истиче – ако то успе, онда се улази у једну нову еру. А показатељи колико ће се либра користити биће видљиви врло брзо, већ годину дана по њеном увођењу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала