Сукоб полиције и демонстраната на Дан пада Бастиље (видео)

© AFP 2023 / PHILIPPE LOPEZПрипадници жандармерије обезбеђују протест „жутих прслука“ у Паризу
Припадници жандармерије обезбеђују протест „жутих прслука“ у Паризу - Sputnik Србија
Пратите нас
Француски покрет „Жути прслуци“ организовао је протесте у Паризу на дан обележавања пада Бастиље.

Организатори су повезали недељни протест са симболом који представља Дан пада Бастиље. Ове године обележава се 230. годишњица заузимања париског затвора којим је почела Француска револуција.

У Паризу су због тога повећане мере безбедности.

​Још пре почетка војне параде, у једној од зона предвиђених за гледаоце десио се сукоб са полицијом. Према информацијама француских медија, припадници полиције привели су три кључна представника покрета међу којима је и идеолог покрета „Жути прслуци“ Ерик Друе.

Демонстранти који су узвикивали пароле почели су да пробију барикаде постављене за параду. Након сукоба са полицијом, припадници безбедносних снага употребили су сузавац.​

Талас протеста „жутих прслука“ почео је у Француској средином новембра 2018. године због планираног повећања пореза на гориво. Иако су француске власти одбациле планове за повећање пореза на гориво и наметнуле друге мере за побољшање социјалног и економског стања земље, демонстранти настављају да излазе на улице широм Француске сваког викенда како би показали своје незадовољство владином политиком.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала