Бела куга влада у 18 црногорских градова

CC0 / / Беба
Беба - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Андријевица, Бар, Беране, Бијело Поље, Цетиње, Даниловград, Гусиње, Херцег Нови, Колашин, Мојковац, Никшић, Петњица, Плав, Пљевља, Плужине, Шавник, Улцињ и Жабљак — 18 је црногорских градова у којима се од почетка године до краја априла више умирало него рађало.

Да је природни прираштај у минусу и да бела куга влада у већини црногорских градова, показују званични подаци Управе за статистику, према којима је Црна Гора за прва четири месеца 2019. године имала витални индекс минус 212, што значи да је толико људи више умрло, него што је рођено.

Према званичним подацима, од јануара до краја априла рођено је 2.119 беба, а у истом периоду преминуо је 2.331 грађанин.

Као и у досадашњим истраживањима, Пљевља су град с највећом стопом беле куге — у том граду је број преминулих за 98 већи од броја рођених. На другој страни, град у ком се родило највише деце је Подгорица, и у њој је природни прираштај позитиван, будући да је број рођених за 144 већи од броја преминулих.

Овакав тренд с кулминацијом беле куге само је наставак из претходног периода, говоре подаци Управе за статистику. У Црној Гори је прошле године негативан природни прираштај забележен у чак 15 општина, и то углавном у градовима на северу државе.

Иако је 2018. године природни прираштај био позитиван и износио 766 становника, овај податак је алармантан јер је у питању најмање повећање броја становника Црне Горе у историји. Поређења ради, природни прираштај је 1991. године био 5.636, што је седам пута више него лани.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала