Сто рубаља за долар: Стиже ли из Америке нова казна за Русију?

© Sputnik / Vladimir TrefilovРуске рубље
Руске рубље - Sputnik Србија
Пратите нас
Представнички дом САД усвојио је амандман на нацрт буџета за одбрану за 2020. годину, којим се забрањује да се врше операције са руским државним дугом, са циљем да се „казни“ Русија због наводног мешања на претходним америчким председничким изборима.

О мерама против руског државног дуга у САД се говори још од прошле године. Стручњаци су издвајали два могућа сценарија – забрану већ издатих обвезница федералног зајма или забрану нових.

Прва опција је оцењeна као најопаснија и истовремено најмање вероватна. Потпуна забрана нанела би озбиљне губитке америчким и европским финансијским компанијама, стога се очекује да би утицајни банкарски лоби у Конгресу снажно иступио против таквог закона.

Међутим, према мишљењу конгресмена, Вашингтон мора имати инструмент којим ће казнити Русију због мешања у изборе. Због тога су наставили да се провлаче предлози за ограничење операција са руским хартијама од вредности.

Варијанта коју је одобрио доњи дом парламента може се сматрати компромисом између политичара и финансијера – уводи се забрана само на нове обвезнице федералног зајма.

Поред тога, документ први пут предвиђа механизам за укидање ограничења, уколико администрација призна да се Русија није мешала у изборе. Према томе, председник по свом нахођењу, без консултација са Конгресом, могао би у било које доба да укине санкције.

Према речима једног од аутора амандмана, конгресмена демократе Бреда Шермана, то су заиста озбиљне санкције против Русије.

Последице по рубљу

Стручњаци сматрају да ће забрана без сумње утицати на руско финансијско тржиште, али краткорочно. Инвеститори оцењују да нема разлога за панику. Економска солвентност се неће погоршати, јер државне резерве (518 милијарди долара) компензују цео спољни дуг (482 милијарде).

„Странци тренутно поседују око 30 одсто обвезница федералног зајма. То је много, али није критично, уколико имате резерве које премашују 500 милијарди“, сматра Александар Разувајев, шеф информационо-аналитичког центра „Алпари“.

Иако већина аналитичара сматра да се не може очекивати снажан пад рубље, појединци још увек не искључују могућност да би вредност руске валуте могла накратко да опадне и до нивоа од 100 рубаља за долар (тренутно један долар вреди око 63 рубље).

„У случају оштре девалвације, знатно ће опасти цена руских производа и услуга на светском тржишту, порашће извозна потражња, а увоз ће се смањити. Такво нарушавање платног биланса ће довести до тога да ће рубља на крају ојачати“, објашњава Тимур Нигматулин, менаџер компаније „Откритије брокер“.

Има ли изгледа за девалвацију?

Аналитичари истичу и да Русија има довољно механизама како би стабилизовала курс рубље. Ако се ситуација погорша, Министарство финансија ће направити паузу у куповини валуте у оквиру буџетског правила, као што се десило у августу прошле године. То ће ублажити негативне последице санкција и потпомоћи раст рубље. Осим тога, Централна банка ће у јулу вероватно снизити каматну стопу за 0,5 одсто како би подржала раст економије.

Међутим, аналитичари и даље сматрају да је још увек прилично ниска вероватноћа за наметање санкција државном дугу. „Ограничавајуће мере се већ годину разматрају у различитим конфигурацијама, међутим, још увек није прихваћен ниједан од предлога. Претпостављам да ће нова опција имати исту судбину“, рекао је Игор Козак, представник „ТКБ Инвестмент партнерс“.

И шеф Америчке привредне коморе у Русији Алексеј Родзијанко такође сумња да ће санкције ступити на снагу. Како објашњава, пројекат треба да одобри горњи дом, а затим да га потпише председник. Међутим, Трамп је фокусиран на стање финансијских тржишта и мало је вероватно да ће решити да потпише закон који ће погодити америчке инвеститоре.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала