Боки 13, бизнисмени и специјални тужилац – каква је веза у случају који тресе Македонију

CC0 / Pixabay / Скопље
Скопље - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Северне Македоније Зоран Заев изјавио је вечерас да отварање истраге у случају „Рекет“, у оквиру које је ухапшен Бојан Јовановски, познатији као шоумен "Боки 13", демонстрира јасну и недвосмислену борбу против криминала и корупције у тој земљи.

Заев је у интервјуу за агенцију МИА захтевао од Тужилаштва у Скопљу да обелодани каква је умешаност специјалног тужиоца Катице Јаневе, која је јуче изненада поднела оставку, како би се зауставиле спекулације, који су, како је навео, предмет злоупотребе јер је реч о високом државном функционеру.

Македонски премијер сматра да овај случај неће утицати на кредибилитет Специјалног тужилаштва јер, како каже, та институција има капацитет и људске ресурсе да добро обавља своје задатке.

Он је одбацио тврдње лидера најутицајније опозиционе ВМРО-ДПМНЕ Христијана Мицкоског, да су у овај случај умешани и високи функционери његовог владајућег Социјалдемократског савеза.

Зев је позвао Мицкоског да, ако има доказе, о томе обавести тужилаштво јер је то, како је рекао, његова дужност.

Иначе, случај “Рекет” је изазвао велику пажњу македонске јавности због умешаности познатих медијских личности попут Бојана Јовановског.

Евентуална умешаност, како пишу македонски медији, шефице Специјалног тужилаштва Катице Јаневе додатно је узбуркало македонску политичку сцену с обзиром на то да је ВМРО-ДПМНЕ блокирао решавање статуса тог тужилаштва због неслагања са владајућим Социјалдемократским савезом о томе да Јанева остане на челу те институције.

Специјално јавно тужилаштво је формирано 2015. године са мандатом од четири године, као независни истражни орган који је требало да процесуира кривичне одговорности произашле из прислушкиваних разговора функционера за време док је премијер био Никола Груевски.

Власт и опозиција у Северној Македонији раде на предлогу Закона о специјалном тужилаштву како би се омогућио несметан рад ове институције, чији мандат формално-правно се завршава у септембру ове године, уколико се претходно не постигне законско решење о његовом функционисању као делу правног система те земље.

Македонско Тужилаштво за организовани криминал саопштило је да у случају „Рекет" поседује аудио и видео-материјале о разговорима између осумњичених Бојана Јовановског и македонског бизнисмена Зорана Милевског који су, уз подршку једног тужиоца, уцењивали познатог македонског бизнисмена да им исплати осам милиона евра у замену за ослобађајућу пресуду.

Како наводе македонски медији, реч је чувеном скопском бизнисмену Јордану Орце Камчеву, који је пријавио случај Тужилаштву у Скопљу након што су Јовановски и Милевски тражили од њега осам милиона евра како би му помогли, уз подршку тужиоца, да буде ослобођен оптужнице македонског Специјалног тужилаштва у случају „Империја".

Медији тврде да је управо Катица Јанева тужилац који је умешан у овај случај, пренео је Танјуг.

Прошле ноћи македонска полиција је извршила претрес куће Катице Јаневе и том приликом јој је одузет мобилни телефон.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала