Колиндино признање „шокирало Европу“

© AP Photo / Peter KlaunzerКолинда Грабар Китаровић
Колинда Грабар Китаровић - Sputnik Србија
Пратите нас
Изјава хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић да је хрватска полиција насилно враћа мигранте с границе и да је „потребно мало насиља када спроводите ’пушбек‘“ постала је тема светских медија.

Она је то недавно изјавила током боравка у Швајцарској за јавну телевизију СРФ.

Како портал „Индекс“ наводи, проблем је у томе што је спровођење „пушбека“ забрањено међународним конвенцијама, које је и Хрватска потписала, а коришћење насиља у том контексту је илегално и по међународном и по хрватском праву.

Укратко, наглашава „Индекс“, председница Хрватске признала је да Хрватска намерно крши законе и да је политика Хрватске према мигрантима таква да се полицији наредило да се противзаконито понаша.

„Сада о томе пише и ’Гардијан‘ у чланку под насловом ’Хрватска полиција користи насиље како би протерала мигранте, каже председница‘, у којем се истиче да је позната међународна организација ’Хјуман рајтс воч‘ затражила од Хрватске да прекине ту праксу“, преноси „Индекс“.

„Протекле три године било је много доказа о томе да хрватска полиција примењује силу према онима који су прешли границу, те их онда протерује у БиХ“, наводи „Гардијан“ и додаје како је Колиндино признање „прва службена потврда након месеци службеног порицања“.

О изјавама Китаровићева пише и „Дојче веле“, који наглашава да је „Хрватска систематски порицала да илегално депортује избеглице у суседну Босну и Херцеговину“, али да је „хрватска председница признала да гранична полиција силом тера мигранте преко границе“, преноси „Индекс“.

„Дојче веле“ пише да је Хрватска чланица ЕУ од 2013. године, да жели да уђе у Шенгенску зону и да је „постало јасно шта су све тамошње власти спремне да учине како би то постигле“.

Хрватска председница је, сматра „Дојче веле“, нехотице потврдила све оно што хрватски политичари и хрватска полиција поричу месецима, у основи признајући да полиција спроводи насилан „пушбек“ миграната у БиХ.

„Дојче веле“ цитира Јелену Серас из „Амнести интернешенела“, која истиче да је „признање хрватске председнице шокантно“, као и да је скандалозно што је Колинда покушала да представи политику „пушбека“ као легалну.

Вест о изјави Китаровићеве у којој је признала да хрватска полиција крши законе и силом протерује мигранте пренели су и бројни други светски портали.

Хрватска председница је то изјавила за СРФ пре седам дана и од тада није било никаквог демантија из кабинета председнице, нити МУП се огласио поводом тих изјава, наводи „Индекс“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала