Лазански: Турска изазвала нови геополитички потрес (видео)

© Sputnik / Дејан СимићМирослав Лазански
Мирослав Лазански  - Sputnik Србија
Пратите нас
Како ће САД одговорити на турску куповину руског система С-400? Да ли је то почетак ерозије јужног крила НАТО-а? О томе су у овонедељном издању емисије „На нишану Лазанског“ са познатим спољнополитичким коментатором разговарали Милан Мишић, бивши дописник „Политике“ из Вашингтона, и политиколог Александар Павић.

Лазански је констатовао да је за њега изненађење то што су Турци уопште пристали да купе руске ракете, јер су се већ једном дебело предомишљали у вези са кинеским ракетама: на крају су чак отказали наруџбину, иако су већ били дали депозит.

Мишића је питао какве су, према његовом мишљењу, шансе да САД на тај потез Анкаре заиста одговоре и како би могле да одговоре, с обзиром на то да су већ претиле Турској санкцијама, избацивањем турских пилота, отказивањем испоруке авиона Ф35…. Упитан да ли ће Доналд Трамп заиста испунити најављено, Мишић је констатовао да је оштар одговор САД опција која је већ дуже време на столу.

„Заиста сам изненађен сам да се све ово између Русије и Турске на крају реализовало. Очекивао сам покушаје нове трговине од стране САД. Све што се десило је заправо јак удар на НАТО и огромна победа стратегије Владимира Путина, иако се ради само о четири комплекса С 400“, каже Мишић.

Ускоро реакција Вашингтона

Реакција САД није била очекивано брза, додаје наш саговорник, и Трамп је реаговао благо, али ово је свакако велики геополитички потрес. Питање је шта све стоји иза читавог „дила“, али најважније је питање шта то значи за јединство Западне алијансе, која не може да опстане без својих база у Турској, наглашава Мишић.

Упитан да ли очекује да ће се Американци заиста одважити да Анкари уведу санкције, Мишић одговара да истиче време и да ће Вашингтон ускоро морати да реагује и изјасни се о својој позицији.

„У питању је целокупан однос Турске према Западу, јер се Турска у овој ситуацији полако профилише као глобална сила“, објашњава Мишић.

Сложена игра

С друге стране, Александар Павић је подсетио да не постоји ниједно правило које Анкари забрањује да купује руску технику, додајући да су у читавој овој ствари пресудни интереси војно-индустријског комплекса, али и израелског лобија у Америци.

„Сведоци смо веома сложене геополитичке ситуације, јер тренутно се Израел и Турска такмиче око нових изворишта гаса у Медитерану. Израел, Кипар и Грчка имају подршку САД, а Турска покушава да ’уђе у причу‘ преко турског дела Кипра, који једино она признаје. Дакле, као што сам рекао, веома, веома сложена ситуација“, каже Павић.

Шта са НАТО базама

Руси су били свесни колики ће раздор С-400 да изазове између Анкаре и Вашингтона, додаје Павић и слаже се с тезом Милана Мишића да је сад најважније питање судбина НАТО база на територији те државе.

„Кризну ситуацију дефинишу ризични потези. Доналд Трамп је импулсиван, ради по инстинкту, он нема неко велико знање ни и политици, ни о доктрини, пре свега је бизнисмен, не удубљује се у детаље, али то је у овој ситуацији на неки начин добро. Он све ради ’на велико‘, али је по мом мишљењу боље имати неког с ким сте начисто, него да имате посла с онима који се праве да су либерални, да су хуманисти, па вас онда бомбардују. Боље је знати на чему сте“, констатује Павић.

Наш саговорник додаје да је Трампу неопходан један прави спољнополитички успех.

„Иако је амерички председник више идеолог него политичар, иако покушава да склопи послове и ради трансакционо, он овакав какав је заправо веома одговара војно-индустријском лобију у САД“, закључује Павић.

Емисију „На нишану Мирослава Лазанског”, у продукцији Спутњика, слушајте уживо, понедељком од 17 до 18 сати на таласима Радија Новости, на фреквенцији 104,7 мегахерца, или је пратите уживо, у видео-формату, на нашем интернет порталу и профилима Спутњика и Радија Новости на друштвеним мрежама.

Снимак емисије можете погледати било када након емитовања на нашем интернет порталу, као и на јутјуб каналу Спутњик Србија.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала