Укинута пресуда за злочине над Србима, логораши огорчени

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаБосна и Херцеговина
Босна и Херцеговина - Sputnik Србија
Пратите нас
Апелационо веће Суда БиХ укинуло је првостепену пресуду Мустафи Ђелиловићу и још седморици Бошњака којом су осуђени на укупно 60 година затвора за ратне злочине над српским и хрватским цивилима у логорима Силос, Крупа и Основној школи „9. мај“, на подручју Хаџића.

Главни претрес биће поново одржан пред Апелационим већем.

Више од две деценије српски логораши чекали су судску правду, да би ону коју им је 5. јула прошле године испоручио Суд БиХ, дочекали с огорчењем.

За хапшења и затварања око 500 Срба, међу којима су били малолетници, жене, старци, злостављања, премлаћивања, изгладњивања и одвођења на принудни рад, где су малтретирани и убијани, осморица оптужених осуђени су на казне од свега пет до 10 година.

Годину дана касније, првостепена пресуда је укинута. Уважена је жалба Тужилаштва БиХ, али и жалбе одбране двојице оптужених Мустафе Ђелиловића и Халида Човића, потврђује Човићева одбрана, пренела је РТРС.

Главни претрес биће поново одржан, и то пред већем Апелационог одељења Суда БиХ, односно судијама које су и укинуле првостепену пресуду.

Винко Лале, бивши логораш у „Силосу“ и секретар Удружења логораша регије Бирач-Братунац, навео је да очекују да другостепено апелационо веће донесе правичну пресуду и да казна од 60 година у првостепеној пресуди буде повећана, како би жртве на крају биле задовољне пресудом и добиле сатисфакцију.

Српски се надају логораши да је првостепена пресуда оборена на основу жалбе Тужилаштва, те да ће у поновном поступку бити уважени документи и чињенице, пропуштене у првостепеном.

Лале је истакао да су они указали на неке недостатке у првостепеном процесу и да је очекивано да Суд БиХ треба да преиспита њихову жалбу и узме у обзир те податке и чињенице.

„Јер у овом случају била је очита повреда чињеничног стања у самом процесу“, рекао је Лале.

Српски логораши су у више наврата истицали да је на оптуженичкој клупи за „Силос“ требало да буде много више људи и надали се да би овај предмет могао да створи могућност за наставак истрага и нове оптужнице.

Према њиховим подацима, кроз овај логор прошло је близу 700 особа, док су директно или индиректно у „Силосу“ и око њега убијена и умрла 24, односно 28 логораша.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала