Урсула фон дер Лајен нова председница Европске комисије

© AFP 2023 / SWEN PFORTNERУрсула фон дер Лајен
Урсула фон дер Лајен - Sputnik Србија
Пратите нас
Немачка политичарка Урсула фон дер Лајен изабрана је за нову председницу Европске комисије.

За њу је гласало 383 од 733 присутна посланика Европског парламента.

Иначе, Европски парламент има укупно 751 посланика.

Фон дер Лајен је у свом политичком програму потврдила европску перспективу Западног Балкана, сазнаје Танјуг у Бриселу.

Урсула фон дер Лајен је у својим политичким смерницама, документу достављеном европским посланицима пре гласања, навела да жели да потврди европску перспективу за Западни Балкан и нагласила важност наставака реформског процеса за цео регион.

„Делимо исти континент, исту историју, исту културу и исте изазове. Изградићемо и исту будућност заједно“, поручила је фон дер Лајенова у писаном документу.

© AP Photo / Jean-Francois BadiasУрсула фон дер Лајен
Урсула фон дер Лајен нова председница Европске комисије - Sputnik Србија
Урсула фон дер Лајен

У разговору са посланицима Европског парламента будућа председница Европске комисије оцењује да врата ЕУ морају да остану отворена за будућа проширења.

„Пуна сам поштовања према напорима које су земље Централне и Источне Европе спровеле и које спроводе у циљу уласка у ЕУ, Шенген и еврозону. Мој став је да то мора бити награђено чим испуне критеријуме“, поручила је Фон дер Лајенова.

Добивши поверење више од половине посланика новог сазива Европског парламента, досадашња немачка министарка одбране Урсула фон дер Лајен креће у састав новог сазива Европске комисије, који би требало да ступи на дужност 1. новембра.

Сви предложени комесари мораће да обаве разговоре са Европским парламентом пре него што буду постављени на нове дужности.

Урсула фон дер Лајен је представљајући свој политички програм обећала нову Комисију која ће бити састављена од једнаког броја мушкараца и жена.

Поред родне равноправности, фон дер Лајенова се у свом политичком програму заложила за водећу улогу ЕУ у борби против климатских промена, за јачање социјалне правде, економију која ради за грађане, дигитализацију Европе, солидарност и јачање јединства унутра ЕУ, као и јачу и ефикаснију улогу ЕУ у свету.

Нова председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен има 60 година и долази из редова немачке конзервативне Хришћанско демократске уније (ЦДУ).

© AP Photo / Jean-Francois Badias Урсула фон дер Лајен
Урсула фон дер Лајен нова председница Европске комисије - Sputnik Србија
Урсула фон дер Лајен

У политичким водама је од 1990. године, а немачки медији је описују као блиску и „увек верну“ канцеларки Ангели Меркел.

Фон дер Лајенова је рођена у Бриселу. Отац јој је својевремено био премијер Доње Саксоније, а Урсула фон дер Лајен 2003. године постаје министарка за социјална питања те немачке савезне државе.

У председништво ЦДУ улази 2004. године, а 2010. постаје заменица председнице партије Ангеле Меркел.

Урсула фон дер Лајен је словила и за наследницу Ангеле Меркел на челу ЦДУ.

Пре изненадног уласка у трку за место председнице Европске комисије словила је и за наследницу генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга.

У кабинету Ангеле Меркел Усула фон дер Лајен се налази од 2005 године и то прво као федерална министарка за породицу, затим за рад и социјална питања, а 2013. године долази на место министра одбране Немачке и постаје прва жена на тој функцији.

Урсула фон дер Лајен је доктор по професији и има седморо деце.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала