Наука: Ово су најгори начини за умирање (фото)

CC0 / Pixabay / Смрт - илустрација
Смрт - илустрација - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Смрт је феномен који заузима високо место у свакој култури, али иако је део свакодневице постоји много тога у вези са њом што је необјашњиво и не тиче се само питања загробног живота.

Страх од смрти дубоко је усађен у сваком живом бићу, али неки начини умирања су очигледно пуно гори од других. Зато и не чуди што би велики број људи волео умрети у сну, а научници истичу који су доказано најгори начини умирања кроз историју:

1. После издаје

Смрт услед мучења или болести ће без сумње проузроковати велику патњу човека, но чини се да су још гори психолошки ефекти који су у вези са самим начином умирања. Једна од највећих рана за човека је свакако она од издаје, која у последњим тренуцима живота баца сумњу на свако поверење, односно на то шта је истина, а шта није — па онда, самим тим, и који је био смисао целог живота. Због тога психолози сматрају да је смрт после издаје један од најболнијих начина умирања, преноси хрватски портал „Експрес“.

2. Глад

Овакав начин умирања доноси огромну агонију, а у просеку је потребно између осам и 12 седмица како би неко умро због недостатка нутријената, у којима тело искористи своје властите мишиће за енергију и потом креће „изједање“ унутрашњих органа. Мишићна атрофија резултира несносним боловима.

CC0 / Pixabay / Бескућник
Наука: Ово су најгори начини за умирање (фото) - Sputnik Србија
Бескућник
3. Лагано копњење

Са напретком модерне медицине људи могу живети поприлично дуго и након што би, по свим правилима природе, требали заправо бити мртви. Висити о танкој нити живота, уз вештачке начине одржавања организма, је засигурно једна од најгорих врста смрти, а иако се физичка бол може умањити лековима, ништа не може умањити страх и психолошку бол од очекивања смрти за коју знамо да ће уследити.

4. Смрт у чељустима предатора

Суочавање са судбином стојећи пред лицем предатора може бити врло брза смрт, јер су животиње попут лавова или морских паса врло делотворне убице. Али, друге животиње, попут хијена или, пак, змија су познате по томе да прождиру плен док је још жив, доносећи неизмерну патњу.

5. Разапињање

Реч је о древној методи мучења, а практиковали су је у Риму, као један од најболнијих начина умирања и, самим тим, и као велику казну човеку. Жртве су биле везане или пак закуцане ексерима на велики дрвени крст па су тако остављене да висе док не умру. Патили би данима, гладни, жедни, у крви и боловима - док би око њих летели инсекти и чекали их стрвинари.

CC0 / Pixabay / Разапињање на крст измислили су стари Римљани
Наука: Ово су најгори начини за умирање (фото) - Sputnik Србија
Разапињање на крст измислили су стари Римљани

6. Дробљење

Када се догоди изненада, гњечење до смрти може бити поприлично брз начин умирања, но у неким културама тај се чин користио као метода мучења и смакнућа, обично како би се проузроковала огромна бол. На тај су се начин обично убијале несрећне жене и мушкарци оптужени за бављење црном магијом и чаробњаштвом. Дробљење би узроковало ломљење костију и распрснуће унутрашњих органа, што све води до болне и споре смрти.

7. Драње коже

Ова метода мучења и смакнућа је била врло популарна у античком свету, а узроковала је огромну бол. Човек би, тако изложен, убрзо умирао од инфекције — након што би га већ напола појели стрвинари и инсекти.

8. Смрзавање

Смрт узрокована хипотермијом, односно смрзавањем, један је од најспоријих и најболнијих начина смрти који се може искусити. Како се тело смрзава у различитим фазама, жртва може осећати кочење мишића и њихову утрнутост, све док органи не одумру и не престану бесомучно дрхтати. Ово је био врло чест начин умирања током ратовања на северу Европе.

CC0 / Pixabay / Смрзавање је познато и као "бела смрт"
Наука: Ово су најгори начини за умирање (фото) - Sputnik Србија
Смрзавање је познато и као "бела смрт"

9. Ломљење на точковима

Ђавоље коло је била посебна справа за мучење и главни начин смакнућа у рано, такозвано, модерно доба, кад су се такве ствари најчешће радиле јавно. Сматрало се како је то један од најболнијих начина смрти, а укључивало је ломљење кости жртве и остављање да умре у боловима.

10. Спаљивање и набијање на колац

Иако се на овом „званичном“ отужном списку нису нашле, додајемо му још два сурова начина умирања — спаљивање и набијање на колац. Иако је други од ова два, углавном, обележио владавину Турака кроз неколико векова, први је карактеристичан био за сва поднебља, а нарочито је обележио мрачни период „борбе“ против вештица.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала