Размена заробљеника значила би да и Украјина и САД признају да је Крим руски

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаПритворени украјински морнари у суду у Москви
Притворени украјински морнари у суду у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Лефортовски суд у Москви данас је одлучио да на три месеца одложи суђење украјинским морнарима заробљеним у Црном мору, након што су украјински бродови, пловећи од Одесе у Маријупољ, илегално ушли у руске воде и испровоцирали инцидент са руским. Сада је главно питање у Украјини — да ли ће доћи до размене заробљеника између двеју земаља.

Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је прошле недеље, након телефонског разговора који је имао са Владимиром Путином, да је његово главно питање за руског председника било ослобађање украјинских морнара ухапшених у Керчком мореузу крајем прошлог новембра.

Током сусрета с рођацима ухапшених морнара Зеленски је рекао да му „неће спасти круна с главе“ ако позове Москву и разговара о питању ослобађања морнара и додао да је спреман на размену заробљеника.

Од чега страхује Кијев

Кремљ је данас демантовао да се воде преговори о размени заробљеника, а раније је саопштено да истрага и суђење 24 украјинских морнара морају бити до краја завршени, упркос Међународном суду УН за поморско право који је позвао на њихово ослобађање.

© Sputnik / Евгения Новоженина / Уђи у базу фотографијаУхапшени украјински морнари током судског процеса
Размена заробљеника значила би да и Украјина и САД признају да је Крим руски - Sputnik Србија
Ухапшени украјински морнари током судског процеса

Татјана Москаљкова, омбудсман за људска права Русије, рекла је да се тренутно 50 Руса налази у Украјини. Према њеним речима, Москва и Кијев су се већ упознали са списком особа о размени. Русија је укључила око 40 људи на своју листу, Украјина — 120.

Према саопштењима Кијева, Министарство спољних послова Русије затражило је од Кијева писмене гаранције да ће Украјина наставити са кривичним гоњењем украјинских морнара ухапшених у Црном мору, у складу са руским законодавством. Међутим, Кијев сматра да је тај предлог неприхватљив и да погоршава спор између Украјине и Русије у погледу имунитета ратних бродова.

Такође, судећи по изјавама украјинског шефа дипломатије Павела Климкина, Кијев страхује и од тога да би уколико прихвати услове за морнаре, Русија то могла да искористи у односу на украјинску позицију о Криму, положај Украјине у међународним судовима и у односу на све оно чему Украјина тежи.

Шта сада говори Зеленски

С друге стране, специјални изасланик САД за Украјину Курт Волкер изјавио је да руски предлог за ослобађање украјинских морнара повлачи са собом признавање јурисдикције руских судова од стране Украјине у овом делу, што је по њему „неприхватљиво“.
„Врло често се у политици дају понуде које се не могу одбити. Али, постоје и ситуације када се дају предлози с којима се, из овог или оног разлога, друга страна не може сложити. Сада имамо управо такву ситуацију, када жеља за ослобађањем морнара постоји, а не могу је прихватити ни САД, а нарочито Украјина, јер то значи признавање руског Крима, признавање да су украјински морнари прекршили руски закон… САД се неће сложити с тим, Зеленски такође, а то што ће морнари као резултат овог неслагања остати у затвору дуже време, што предстоји суђење, изрицање казне и што нико не може да каже каква је њихова судбина, западне политичаре, наравно, није брига“, каже за Спутњик руски експерт Николај Стариков.

© AP PhotoПрипадник ФСБ спроводи украјинског морнара у суд у Симферопољу
Размена заробљеника значила би да и Украјина и САД признају да је Крим руски - Sputnik Србија
Припадник ФСБ спроводи украјинског морнара у суд у Симферопољу

Политиколог Максим Жаров сматра да је цела прича о украјинским морнарима сада покренута зарад политичких поена уочи предстојећих парламентарних избора, заказаних за 21. јул.

„У Украјини се у недељу одржавају избори за Врховну раду, тако да је читава ова дискусија у Украјини о морнарима и о размени заробљеника повезана са предстојећим изборима. Према томе, господин Климкин, који ће, узгред речено, након избора и формирања нове владе морати да напусти своју функцију, износи ову позицију коју врло могуће и не дели администрација Зеленског“, каже Жаров.

Према његовим речима, треба обратити пажњу на оно што сада говоре Зеленски и његов тим, који је сада заузет кампањом и „може да говори шта год пожели“. 
„Очекујем да ће се питање украјинских морнара, као и питање руководиоца портала РИА Новости Украјине Кирила Вишинског, решавати након избора за Раду, када Украјина формира владу, када се формира коалиција, када се коначно формира председничка администрација, украјинска стратегија у разговорима у Минску и сходно томе ће бити одређена стратегија размене заробљеника. Раније је Виктор Медведчук био ангажован на томе, сада ће бити ангажован неко други. И онда ће Украјина и Русија бити у стању да се бар условно договоре о размени тих лица“, закључио је Жаров.

Према речима адвоката, истрага је завршена, а морнарима ће бити суђено за кривично дело илегалног преласка руске границе у саставу организоване групе, за које прети до шест година затвора.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала