Захарова о конференцији о слободи медија у Лондону: Симпозијум мачака о заштити мишева

© Sputnik / Владимир АстапковичСтудио агенције и радија Спутњик
Студио агенције и радија Спутњик - Sputnik Србија
Пратите нас
Глобална конференција о слободи медија у Лондону подсећа на „мачји симпозијум о заштити права мишева“, а средства тамошњих фондова и програма највероватније ће бити усмерена на пропагандне циљеве, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Према речима организатора, планирано је да се организује нека врста међународне радне групе која ће ’помагати Владама да испуне своје обавезе у погледу слободе медија‘. Штавише, планирани су годишњи састанци на маргинама Генералне скупштине УН ради анализе рада групе и ради давања препорука земљама у којима се ’проблеми решавају најмање ефикасно‘“, рекла је Захарова на редовном брифингу.

Она сматра невероватним цинизмом сазивање конференције и разговор о слободи говора у земљи у којој „већ годинама држе као таоца“ оснивача „Викиликса“ Џулијана Асанжа.

„Цела ова конференција у светлу Асанжа који се налази у Лондону подсећа на неки симпозијум мачака за заштиту права мишева“, навела је Захарова. Она је, при томе, подсетила да сада постоји читав низ релевантних међународних платформи за дискусију о безбедности и о заштити права новинара.

„Осим тога, у Лондону је најављено стварање глобалног фонда за заштиту медија, који ће се налазити под управом Унеска“, подсетила је Захарова. Према њеним речима, Велика Британија ће на њега издвојити три милиона фунти у наредних пет година, а Канада милион канадских долара.

„За главне циљеве фонда проглашавају се правна подршка новинарима, питања безбедности припадника медија и стварање новинарских заједница. То јест, новинари за чију независност су се толико година залагале и Владе, требало би да формирају своје заједнице користећи државне механизме, укључујући и оне које финансира држава“, истакла је Захарова.

„Британско министарство за међународни развој покреће програм вредан 15 милиона фунти за заштиту слободе медија, а који ће се бавити уклањањем ’суштинских узрока тренутне кризе независних медија‘. Лако је претпоставити на шта ће се та средства заправо потрошити, а ја мислим — само за пропаганду“, оценила је Захарова.

Организатори Глобалне конференције о слободи медија, која је одржана у Лондону 10. и 11. јула, одбили су захтев за акредитацију новинара Спутњика и РТ. Као разлог за одбијање акредитација један од организатора конференције, британско Министарство спољних послова, навело је — „активну улогу РТ-а и Спутњика у ширењу дезинформација“. На питање да наведе конкретне примере, представник Министарства саветовао је Спутњику да се обрати регулатору за медије „Офком“, који је раније оптужио РТ да нарушава правила емитовања и за пристрасност, али не и за дезинформације. РТ инсистира да није кршио правила.

Захарова је 9. јула изјавила да Русија тражи од Лондона да у наредна 24 часа представи конкретне доказе на основу којих су одбијене акредитације новинарима телевизије РТ и агенције Спутњик за конференцију о слободи медија.

Представник ОЕБС-а за слободу медија Арлем Дезир изјавио је да је новинарима РТ-а и Спутњика требало да се пружи приступ извештавању о конференцији о слободи медија у Лондону. Према његовим речима, ОЕБС увек подстиче учешће свих заинтересованих новинара на таквим догађајима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала