Дачић после разговора са Болтоном: Косово високо на листи Трампових приоритета

© Фото : Министарство спољних пословаЏон Болтон и Ивица Дачић
Џон Болтон и Ивица Дачић - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић разговарао је у Вашингтону са саветником за националну безбедност Сједињених Држава Џоном Болтоном. Дачић за РТС каже да је на састанку добио „веома позитивне оцене“ онога што Србија чини када је реч о Косову и Метохији.

Ивица Дачић је, говорећи за Дневник РТС-а, рекао да је разговор са Болтоном доказао да је питање Косова и Метохије високо на листи спољнополитичких приоритета америчког председника.

Не желећи да износи детаље разговора са Болтоном, шеф српске дипломатије указао је да је „састанак био изузетно користан“.

„Разменили смо мишљење у вези са постојећим проблемом, са блокадом дијалога. Јасно је речено да они (САД) знају да проблем није у Београду, већ на Косову и да ће покушати да учине све што могу да се дијалог одблокира“, напомиње министар спољних послова.

Истиче и да Сједињене Државе сматрају да је компромис од значаја за регионалну стабилност, а самим тим је високо на листи спољнополитичких приоритета САД.

Рамуш Харадинај - Sputnik Србија
Харадинај признао: Било је притисака за укидање такси, али Србија је угрозила Косово

„О детаљима нећемо говорити, али мислим да су изречене веома позитивне оцене онога што Србија ради“, напомиње Дачић, додајући да је разговор са Болтоном посебно значајан, јер саветник за националну безбедност САД није примао све министре који су били на конференцији у Вашингтону.

Објашњава да САД више не прате „аутопилот“ спољне политике већ граде „креативан приступ“.

„Мисле да мора да се пронађе договор прихватљив и за Београд и Приштину, а то је наравно и наша позиција“, нагласио је министар спољних послова Србије.

Болтон је у разговору са Дачићем истакао решеност актуелне администрације САД да подржи што скорији наставак дијалога између Београда и Приштине, који се води под покровитељством Високог представника ЕУ за спољне послове.

Током разговора у Вашингтону Дачић је изразио интерес Србије да се билатерални односи са Сједињеним Америчким Државама додатно унапреде и подигну на виши ниво, посебно имајући у виду савезништво двеју земаља у оба светска рата, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Сложивши се са оценом министра Дачића о неопходности даљег унапређења билатералних односа на свим нивоима, саветник за националну безбедност Болтон посебно је истакао решеност актуелне администрације Сједињених Америчких Држава да подржи што скорији наставак дијалога између Београда и Приштине, који се води под покровитељством Високог представника ЕУ за спољне послове.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала