Додик: Користићу право вета увек кад је угрожен интерес Српске

© Срна / Снежана СамарџијаМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија
Пратите нас
Народна скупштина Републике Српске на данашњој посебној седници, која је сазвана на иницијативу председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика, расправља о посебном виталном интересу за Српску у вези са градњом Пељешког моста.

Обраћајући се посланицима, Додик је поручио да Република Српска није за парцијална и дневнополитичка решења спорних питања са комшијама, поготово када је у питању државна граница, без обзира на то да ли је на копну или на мору.

Осврнувши се на Устав БиХ, односно његов члан В(2)(д) који се односи на улагање вета уколико је нека одлука штетна по виталне интересе ентитета за територију са које је изабран, Додик је напоменуо да је предмет данашње расправе заштита виталног интереса ентитета — Републике Српске, по Члану 5.2.д. Устава БиХ, из поглавља Председништво БиХ, а не заштита виталног националног интереса по Члану 4.3.е. Устава БиХ, из поглавља Парламентарна скупштина.

Додик је подсетио да по Уставу БиХ Председништво БиХ има надлежност за вођење спољне политике, али у случају прегласавања једног члана Председништва од стране друга два, последњу реч имају ентитети и њихове скупштине.

„Зато је БиХ заједница ентитета, а не унитарна држава. Дакле, Народна скупштина РС неспорно има прописану и дефинисану уставну надлежност и специфичну улогу у доношењу одлука, односно утврђивању званичних ставова БиХ“, истакао је Додик на седници коју уживо преноси РТРС.

Он је додао да је ово први пут да користи право вета, и најавио да ће то чинити и убудуће.

То, казао је, значи да се нити једна одлука која је донесена прегласавањем и о којој је покренут поступак заштите виталног интереса ентитета не може сматрати усвојеном и коначном све док се не заврши процедура прописана Уставом БиХ, која подразумева изјашњење Скупштине РС о изјави члана Председништва из Републике Српске.

„Они који говоре да ће Република Српска и њена Народна скупштина оспоравањем овог закључка нанети штету БиХ и умањити или оспорити права која јој у складу са међународним конвенцијама припадају, нису притом узели у обзир неозбиљност и неодговоран приступ два члана Председништва БиХ који доносе овакве одлуке, не водећи рачуна о стварним интересима земље коју представљају“, рекао је он.

Додик је истакао да постоје злонамерне тврдње да Република Српска тиме што питање наставка градње Пељешког моста проглашава виталним интересом, жели да нанесе штету БиХ.

Према његовим речима, у питању је заправо потреба да се спречи политичка злоупотреба чињенице да је БиХ поморска земља, која има приступ мору.

Он је упозорио да према ставовима међународне заједнице и Европске уније, као и на основу све досад поднесене документације, излаз на отворено море, односно право на приступ мору у складу са међународним конвенцијама, неће бити ускраћено изградњом овог моста јер се он гради 500 метара од привремене линије разграничења, а и његови габарити су такви да ту сметњу неће представљати.

Српски члан Председништва БиХ подсећа да је већ раније утврђено да ће, и када мост буде изграђен, пловила из БиХ моћи да приступе мору, јер је обезбеђен неометан приступ унутрашњим морским водама и територијалном мору.

„Права БиХ неспорно треба поштовати и омогућити њихово коришћење, али притом треба водити рачуна о осталим интересима земље и не правити тензије тамо где су оне сувишне“, рекао је Додик.

Један од стратешких циљева БиХ је и чланство у Европској унији, казао је и запитао: „Да ли усвајање оваквог Закључка значи да два члана Председништва БиХ сматрају да и Европска унија свесно крши одредбе међународног права, односно међународних конвенција“.

Образложење закључка, како наводи Додик, јесте да је неопходно да се утврди да је БиХ поморска земља, да јој припадају сва права из Конвенције о праву на заштиту мора, и да је то суштина.

То не би било спорно да овај закључак, како каже Додик, није покушај да се ометају други кључни пројекти, а посебно се то веже за споразум о изградњи моста на реци Сави код Градишке, који је потписан у Загребу истога дана када су два члана Председништва прегласавањем донела оспорени закључак.

„Изградња моста код Градишке у Републици Српској је од посебног виталног интереса за Републику Српску, али и за БиХ, имајући у виду да се ради о једном од најзначајнијих граничних прелаза према Хрватској и Европској унији, преко кога се одвија скоро половина прекограничне размене и врло важне путничке комуникације“, навео је Додик.

Он каже да су политичке игре и подметања усмерена на покушаје да се представи како српски члан Председништва подрива интересе БиХ и штети њеним правима депласирана, док суштински проблем подривања суверенитета БиХ лежи превасходно у доношењу одлука прегласавањем, занемаривању интереса једног, па чак и два од три конститутивна народа у БиХ.

„У овом случају, мешање питања разграничења са питањем изградње моста, а у контексту наводног кршења права БиХ на слободан приступ отвореном мору, прерасло је у једно од политичких питања којим се цела БиХ држи у својеврсном политичком заробљеништву и спречава јој се економски и друштвени развој. Није то само питање односа са Републиком Хрватском, већ има много шире регионалне и европске импликације“, упозорио је Додик.

Он истиче да би ступањем на снагу прегласавањем усвојеног Закључка био стопиран пројекат који финансира Европска унија, а гради кинеска фирма „Чајна роуд енд бриџ корпорејшн“, изабрана на тендеру у Хрватској.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала