Истраживање: СПЦ у Црној Гори и даље има највеће поверење грађана

CC0 / / Манастир Ђурђеви ступови код Берана
Манастир Ђурђеви ступови код Берана - Sputnik Србија
Пратите нас
Да треба да постоји само Српска православна црква у Црној Гори сматра чак 46,6 одсто испитаника, док 4,9 одсто верује да треба да постоји само „црногорска православна црква“. Само 22,4 одсто испитаних сматра да треба да постоје обе цркве, док 20,7 одсто нема став о овом питању, показује најновије истраживање Центра за демократску транзицију.

Истраживање, које је спроведено у периоду од 1. до 13. јула, на узорку од 1.002 испитаника, показало је и да је повјерење грађана Црне Горе у Европску унију ниже у односу на крај прошле године, и то за више од пет процената, док је већи број грађана који нијесу задовољни радом Владе у односу на оне који су задовољни.

Милена Бешић, извршна директорица ЦЕДЕМ-а, казала је да је истраживање показује да 30 одсто грађана сматра да Црна Гора иде правим путем, 44,8 одсто сматра да иде погрешним путем, док 25 одсто нема јасан став.

„Смањује се број грађана који сматрају да Црна Гора иде правим путем, а повећава се број оних који сматрају да Црна Гора иде погрешним путем“, казала је Бешић.

Она напомиње и да је већи број грађана који нијесу задовољни радом Владе у односу на оне који су задовољни.

„У односу на крај прошле године, додатно је смањен број грађана који су задовољни радом Владе“, казала је Бешић.

Када је у питању повјерење у институције, највећу подршку има систем образовања — 52 одсто, слиједе Српска православна црква — 47,8 одсто и здравствени систем — 44,7 одсто. Најмање поверења испитаници имају у такозвану црногорску православну цркву — 16,4 одсто.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала