Ко узме руски пасош — постаје отпадник

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаПасош Русије и Украјине
Пасош Русије и Украјине - Sputnik Србија
Пратите нас
Сви становници Донбаса од среде имају право да поднесу захтев за руски пасош, без обзира на то да ли живе у самопроглашеним народним републикама Доњецка и Луганска, или у делу Донбаса који је под контролом Украјине. Кијев је обећао одговор, који је назвао — „државном тајном“.

Зашто је Кремљ одлучио да поједностави процедуру добијања држављанства за становнике са истока Украјине и каква би могла да буде реакција Кијева?

Према указу који је потписао Владимир Путин, право на подношење захтева за држављанство Руске Федерације по поједностављеној процедури одобрено је „држављанима Украјине и лицима без држављанства која имају привремене дозволе боравка у Руској Федерацији или боравишне дозволе, као и свим становницима Луганске и Доњецке области у целини“.

Ово је трећи пут у последњих неколико месеци да Путин „проширује могућности“ за грађане Украјине да добију руски пасош. Прво је крајем априла одобрио давање руског држављанства становницима самопроглашених ДНР и ЛНР, и то по поједностављеној процедури. Почетком маја, то право добили су и људи који су напустили Крим пре његовог присаједињења Русији, као и Украјинци који су рођени на територији Крима и имају ту пријављен стални боравак.

Према речима заменика шефа комитета Државне думе за послове Заједнице независних држава и за односе са сународницима Виктора Водолацког, више од 10 хиљада становника Луганске и Доњецке народне републике добило је руске пасоше, а више од три милиона људи жели руско држављанство.

Министар одбране Украјине Степан Полторак - Sputnik Србија
Украјински војни министар: Јака армија одговор на руске пасоше Донбасу

У ова два региона до избијања рата живело је више од шест милиона људи — у региону Доњецка више од четири, а у региону Луганска 2,16 милиона. Процењује се да данас око милион избеглица са истока Украјине живи у Русији, где су пронашли уточиште након почетка рата.

Кијев је с негодовањем реаговао на одлуку Москве. Како ће изгледати одговор Украјине на издавање руских пасоша становницима самопроглашених република Донбаса је државна тајна, изјавили су у Савету за националну безбедност и одбрану Украјине (СНБО). У ресору наводе да су државни органи већ изнели своје предлоге о супротстављању претњама везаним за издавање пасоша у Донбасу, али да би откривање контрамера Украјине „створило претњу националним интересима и безбедности земље“.

Међутим, украјински политиколог и публициста Јуриј Городненко сматра да су такве претње Кијева „пуцањ у празно“.

„Нема ту шта да се каже. Председник Украјине Владимир Зеленски се бави пи-аром и све што ради је пи-ар. Он се не разуме у правне ствари, па када нешто предлаже, иницира и објављује — првенствени циљ тога је да привуче пажњу, да шокира“, каже Городненко за Спутњик.

Политиколог скреће пажњу на други проблем, а то је одлука међународне заједнице да не призна руски пасош издат житељима Донбаса.

„Видите, ту се јавља још један проблем. Русија издаје пасоше и ти људи постају пуноправни грађани Русије. Истовремено, они не уживају сва законска права која произилазе из држављанства. Европска унија је већ најавила да неће признати пасоше издате грађанима Донбаса. То је већ саопштила и Канада, као и неке друге земље. Испоставља се да ти људи једноставно неће моћи да путују ван земље. У балтичким земљама постоји институција ’недржављанства‘, када су људи становници земље, али немају никаква законска права. Нешто слично видим и у овоме што се догађа. Запад покушава да уради нешто слично, да од тих људи направи некакве ’отпаднике‘. Не ради се овде о кршењу основних права. Не може се то назвати ни геноцидом. То је форма правне дискриминације, како би људи били лишени извора средстава за живот… Украјина је те људе одбацила. Украјина им је ускратила могућност даљег постојања и развоја. И у овом случају, Запад покушава да настави ову политику и не допусти тим људима да стекну барем неки статус у Русији“, истиче Городненко.

Владимир Зеленски - Sputnik Србија
Тим Зеленског реаговао на упрошћено издавање руских пасоша Донбасу

На опаску да су украјински званичници раније говорили о томе да би житељи народних република Доњецка и Луганска који узму руски пасош могли да остану без украјинског држављанства, с обзиром на то да према Уставу Украјине, Украјинац може да има само једно – држављанство Украјине, Городненко каже да би то чак била „добра опција“.

„Можда је то чак и добро. Ако би се сматрали грађанима Украјине, онда би то била апсурдна ситуација, као у случају руководиоца портала ’РИА Новости Украјина‘ Кирила Вишинског, који је добио руски пасош, али Украјина не признаје његово руско држављанство и сматра га својим грађанином. Насупрот томе, руско држављанство се користи као доказ некаквих криминалних радњи према другој држави. Исто би могло бити и са становницима Донбаса. Чињеница да су добили руско држављанство, ако се они и даље буду сматрали држављанима Украјине, аутоматски би ставила те људе у положај ’саучесника агресора‘, некаквих непријатеља Украјине. С друге стране, ако им Украјина ускрати своје држављанство, испада да ће овај сукоб елиминисати својим властитим рукама. Не мислим да ће она ићи на то јер постоје одређени амерички ментори који то једноставно неће дозволити“, сматра експерт.

Городненко је сигуран да Кијев неће одузети житељима Донбаса украјинске пасоше.

„Њима одговара да становници Донбаса буду и грађани Украјине и грађани Русије. Тада се могу посматрати са становишта украјинске јурисдикције, а не руске, не рачунајући то што се они налазе под заштитом Русије. Сигуран сам да им неће одузети украјинско држављанство. Они ће игнорисати руско држављанство и судиће им, или ће их оптуживати на основу украјинског закона. То је озбиљан проблем који не покушава да створи Кијев, већ Запад“, каже Городненко.

Пасош Доњецке народне републике - Sputnik Србија
УН: Становницима ДНР и ЛНР су потребни пасоши

Експерт оцењује да је Путинова одлука о поједностављивању процедуре добијања руског држављанства за становнике Донбаса „апсолутно оправдана мера“.

„Све је логично. Заиста, део Донбаса се налази под контролом Кијева, а део Донбаса је био под контролом ДНР и ЛНР. Многи људи су били присиљени да беже из ратне зоне у други део Донбаса, па и у Русију. Смисао давања држављанства био је да се заштите они који су страдали и који могу да страдају од украјинских власти. Првим указом, Русија је заштитила оне који су живели у ратној зони, на територији Доњецке и Луганске народне републике, а сада штити оне који су били присиљени да побегну са територија које нису директно улазиле у ДНР и ЛНР у њиховом садашњем облику. ДНР и ЛНР имају јурисдикцију над целом територијом Доњецке и Луганске области“, објаснио је украјински политиколог.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала